Стотине грађана уређивало Врбас и села

Више стотина грађана општине Врбас прикључило се акцији "За Врбас град удружимо рад" и дало пун допринос уређењу животног простора у граду и селима. Током вишечасовне акције прикупљено је на стотине врећа разног отпада, а прилика је искоришћена и да се са бројних зелених површина уклоне разни корови и дивље растиње.

Акција је званично отпочела окупљањем у центру града, када су одређене радне екипе и локације на којим ће се чистити. Уређивао се простор код Опште болнице, старе хирургије, "Витала", Градског стадиона, затим простори испред јавних установа, запуштена гробља, а уклањале су се и дивље депоније у селима.

Добровољним радом у ком су учествовали грађани, јавна и приватна предузећа, установе, удружења и невладине организације, уштеђено је између два и три милиона динара, колико је било планирано за уклањање дивљих депонија, и овај новац биће преусмерен у друге потребе становништва.



"Задовољство ми је кад видим колико се радника 'Комуналца' одазвало акцији, а исто тако што су грађани, привредници и већина организација препознали добробит акције у укључили се у њу. Акција има и хуманитарни значај јер средства која су била намењена за уклањање дивљих депонија, између два и три милиона динара, биће преусмерена на нешто што је неопходно Врбасу. Одлуку о томе донеће учесници. На основу одзива акцију сматрам веома успешном", рекао је Радомир Чуровић, директор ЈКП "Комуналац".

Према извештају Еколошког покрета Врбаса, чији су чланови, такође, дали пун допринос уређењу града, сакупљено је на десетине камиона смећа, очишћене су многе дивље депоније и покошен коров са неколико стотина хектара земље.

"У једном дану лице града је видљиво подмлађено. Овом активности показали смо да нисмо сви исти, да не прљају сви, али ипак, по количини збринутог отпада, види се да прљају хиљаде њих. Акцијама кошења дат је значајан допринос борби против алергогеног корова. Само ово једно кошење амброзије смањиће десет пута количину штетног полена у ваздуху. Истичемо и позитиван допринос примени Архуске конвенције у Србији, у делу учешће грађана у процес доношења одлука. Надамо се да ово неће остати изолован позитиван пример доброг односа локалне управе са грађанима и пословним субјектима, јер се показало да се, уз незнатан напор, може покренути велика енергија у заједничком интересу", саопштено је из Еколошког пократа.



За све учеснике били су обезбеђени медицинска заштита, вода и сендвичи. Најављено је да ће се за неколико дана сумирати укупни резултати и на завршној манифестацији свим учесницима доделити захвалнице.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"