Градоначелник Свидњика у посети Врбасу

Делегација словачког града Свидњика, предвођена градоначелником Јаном Холодњаком, поново је ових дана у посети Врбасу, граду побратиму. За госте из Словачке пријем је данас организовао Милан Глушац, заменик председника општине Врбас, и сусрет дугогодишњих пријатеља искоришћен је за учвршћивање односа два града и отварање нових могућности партнерства.

"Пријатељски односи Свидњика и Врбаса дуги су десетак година и потврда су добрих односа Словачке и Србије. Први наши контакти успостављени су у области културе, и ту си и најинтезивнији, али сваки сусрет користимо као прилику да активирамо и односе у области туризма, привреде, спорта. Једна од тема о којој смо разговарали је и могућност заједничког наступа пред фондовима Европске уније са разним развојним пројектима. Неке од њих разматрамо и размишљамо о могућим партнерима, посебно користећи искуство које смо стекли кроз пројекте јавно-приватног партнерства и кредитирање по ЕСЦО моделу. Имамо бројне сертификате, важне за испуњавање многих услова, и верујем да општина Врбас може бити поуздан партнер у спровођењу разних пројеката", рекао је овом приликом Глушац и додао да су гости из Свидњика показали интересовање за садржаје и понуду Центра за физичку културу и могућности доласка и боравка у овом комплексу.

Пријему су присуствовали и два члана градске владе Свидњика, као и Славко Рац, председник Националног савета Русина у Србији, и Сергеј Тамаш, директор Завода за културу војвођанских Русина.

Приликом овог сусрета начелно је договорено да представници општине Врбас учествују на великој мађународној конференцији о обновљивим изворима енергије, коју ће ускоро организовати Свидњик. Биће ово прилика да се у Словачкој презентују активности Канцеларије за енергетски менаџмент и пројекти који се спроводе у овој области.

"Један од договора односи се на организовање заједничке ликовне колоније. Свидњик је део Еуро-карпатског региона, простора који повезује Словачку, Украјину и Мађарску, и покренута је иницијатива да се у колонију укључе и ликовни ствараоци са ових простора. Такође, ова два града снажно повезују Русини који вековима живе у њима, a подршка која активностима заједнице и Културно-просветног друштва 'Карпати' стиже од локалне самоуправе, на високом је нивоу. То знају и гости из Свидњика и желе да дају и свој допринос оснаживању тих односа. У периоду пред нама све ће бити детаљно договорено и задатак нам је да све пројекте изведемо до краја, на задовољство становника оба града", рекао је након пријема Тамаш.   

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"