Депонија мора бити уређена

Konferenciji za medije - Radomir Čurović, direktor JKP Komunalac

Радомир Чуровић, директор ЈКП "Комуналац", саопштио је на конференцији за медије да ће у скорој будућности један од најважнијих задатака у пословању предузећа бити уређење градске депоније. Према његовим речима, за то ће бити потребно да депонија пређе у надлежност овог предузећа, а не да, као што је сада на снази, нема јасно одређеног управљача.

"На градску депонију у Врбасу годинама се неконтролисано износе све врсте смећа, чак и из суседних места. У последње три године урадили смо легализацију депоније, укњижили је, али и даље нисмо једини управљачи овим простором. За потпуно преузимање депоније било би потребно да простор инфраструктурно опремимо, оградимо, ставимо под видео надзор, изградимо приступни пут и вагу, што је озбиљно улагање. Планом је предвиђено да Врбас има рециоклажни центар, а да отпад који не успе да рециклира одлаже на депонију у Новом Саду, што нас може прилично коштати, па је потребно добро осмислити и уредити место за одлагање отпада", рекао је Чуровић.

У намери да уреди простор, "Комуналац" је у једном тренутку почео и са прекривањем и орошавањем депоније земљом са бушотина Нафтне индустрије Србије, али овај посао је обустављен.

"Покренута је више политичка прича и одређени лобији су нас истиснули из тог посла. Покривањем депоније остваривали смо и зараду, али је све обустављено због пријава које никада нису процесуиране, јер у послу није било незаконитих радњи. Посао је завршио у Јагодини која је од свега зарадила 40 милиона динара", рекао је Чуровић.

Он је саопштио да су у току разговори са руководством Фабрике цемента у Беочину око преузимања дела отпада за потребе производње у њој. "Врши се анализа енергетске вредности отпада и да ли одговара потребама ФЦБ. Ослобађањем од једне количине отпада добили би простор за подизање рециклажног центра, што је за нас веома важно. У противном, били би приморани да сами организујемо премештање отпада у оквиру депоније и прављење простора за рециклажни центар", рекао је Чуровић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"