JKП "Комуналац" представио резултате рада

JKP "Komunalac" predstavio rezultate rada

Јавно комунално предузеће "Комуналац", у сарадњи са оснивачом, општином Врбас, организовало је јуче презентацију рада и резултата пословања остварених у последње три године. Презентација је приређена за бројне пословне партнере предузећа, као и представнике локалних самоуправа и других институција из окружења, Новог Сада и Београда.

Презентацијом је обухваћена свака пословна јединица ЈКП "Комуналац", представљени су потези менаџмента повучени у  циљу модернизације, а највише пажње посвећено је раду јединице која се бави водоснабдевањем, пројектима изведеним на Водозахвату и резултатима нове пословне политике у овој области. За ову намену снимљена је и документарна репортажа под називом "Некад и сад", кратки осврт на рад јавног комуналног предузећа у последње три године.

Обраћајући се окупљеним на почетку презентације, Милан Глушац, председник општине Врбас, рекао је да је један од циљева скупа размена примера позитивне праксе, у овом случају локалне самоуправе, ЈКП "Комуналац" и Канцеларије за енергетски менаџмент, у циљу успостављања добрих и проверених стандарда у целом региону, а не само на нивоу појединачних општина или предузећа.

"На овај корак смо се одлучили због стварно велике заинтересованости за резултате које постижу ЈКП 'Комуналац' и наша Канцеларија за енергетски менаџмент. Кроз добру праксу коју нудимо колегама из окружења, ми трагамо и за партнерима за реализацију неких пројеката. Пре три године смо у општини Врбас затекли поприлично урушен буџет, ситуација је и даље тешка, али смо успели доста тога да урадимо, као што је пројекат модернизације система водоснабдевања, за шта нам је било потребно много енергије и знања. Водили смо се жељом да остваримо финансијске и енергетске уштеде, а уједно подигнемо квалитет живота грађана. На Водозахвату, координацијом и заједничким улагањем 'Комуналца', локалне самоуправе и Канцеларије за енергетски менаџмент, ископали смо неколико нових бунара и обновили старе, поставили нове пумпе и аутоматизовали цео систем на изворишту и процес производње воде", истакао је Глушац.

Радомир Чуровић, директор ЈКП "Комуналац", истакао је да презентација представља сумирање трогодишњих резултата и припрему пред фазу 2, када се очекује капитално улагање у водовод, заједно са немачком KfW банком, односно спајање свих места у општини са фабриком воде у Врбасу. "Презентовали смо све што смо урадили за ове три године. Хтели смо да пошаљемо поруку јавности да то што смо на неки начин вршили притисак за наплату услуга, или због повећања цене, да све то враћамо кроз улагања и квалитетнији начин пружања услуга. Сопственим средствима урадили смо оно што је годинама политиком цена спречавано. Резултати нису лично моји, моје је само учешће као директора, то су резултати свих запослених, пре свега Радне јединице 'Водовод'. Поента читаве ове приче је узајамни рад. Кад имате подршку локалне самоуправе, која не мора да буде новчана, све је лакше. Пословна политика је, између осталог, да се ресурси морају штедети, да не може некоме да се пружи услуга без плаћања. На неки начим смо грађане у претходном периоду оптеретили, али тај новац нисмо склонили, већ уложили. Смањили смо број запослених и вратили квалитет", рекао је Чуровић.

Један од присутних на презентацији, председник Скупштине Новог Сада Здравко Јелушић, позитивно је оценио идеју да се јавности представи пословање једног комуналног предузећа. "Верујем да ће ово бити пракса и у другим локалним самоуправама. Многи праве дане својих комуналних предузећа, али ретко када приказују како послују и који је ниво услуга које пружају. Као привредник сам заинтересован да видим шта се то ради у 'Комуналцу' и уверен сам да представници општина и сличних предузећа из окружења имају шта да усвоје из овог примера", рекао је Јелушић.

Уз презентацију рада ЈКП "Комуналац", присутни су имали прилику да се упознају и са радом Канцеларије за енергетски менаџмент, а затим и да обиђу Водозахват.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"