У Врбасу одржан Сајам безбедности и превенције

У новом кораку реализације пројекта "Полиција у локалној заједници", У Врбасу је данас одржан Сајам безбедности и превенције. На стотине ученика основних школа и деце из вртића, чланова удружења грађана и разних организација, као и бројни заинтересовани грађани, имали су прилику да на једном месту виде вештине, технику, знања и опрему бројних полицијских јединица и служби, као и да се упознају са понудом којом у целокупном систему безбедности учествују добровољна ватрогасна друштва, приватне агенције које се баве заштитом грађана и имовине, медицинске службе и друге организације.

Пројекат "Полиција у локалној заједници" већ више од годину дана спроводи се у Врбасу, Земуну и Пријепољу. Сајам у Врбасу организовали су Полицијска станица Врбас и општина Врбас - Канцеларија за младе.

"Веома сам задовољан одзивом људи и Сајам безбедности и превенције је био пун погодак. Дочекали смо више од 1.300 ученика основних школа са територије општине Врбас који похађају 6, 7. и 8. разред, на радионицима које смо организовали учествовали су и малишани из Предшколске установе 'Бошко Буха', а ту су и бројни грађани. Циљ нам је био да на једном месту окупимо све службе безбедности и да они окупљенима прикажу свој рад и опрему. Захваљујући општини Врбас и Сектору за ванредне ситуације, обезбедили смо 1.400 породичних приручника за поступање у екстремним ситуацијама које смо поделили деци. Ако то свака породица прочита, што прижељкујемо, онда значи да смо успели да посредно едукујемо велики број наших грађана. Хвала општини Врбас која нас је помогла финансијски и организационо", рекао је начелник Полицијске станице Врбас Владо Глођовић.

Отварајући Сајам безбедности и превенције, Милан Глушац, председник општине Врбас, истакао је да град изражава задовољство што уз Земун и Пријепоље учествује у пројекту "Полиција у локалној заједници", јер ће едуковани млади нараштаји у будућности сигурно умети да боље реагују у евентуалним кризним ситуацијама. "До сада смо упознали око 12.000 грађана са радом државних институција, посебно Министарства унутрашњих послова. У времену када је базбедност свих грађана веома битна, само координација локалне самоуправе, Полицијске станице Врбас и других служби може донети добар ниво сигурност свих нас" рекао је Глушац.

Прилику да посете Сајам безбедности и превенције имала су и деца и млади са инвалидитетом, окупљени око Удружења грађана "Мултиарт" и Друштва за помоћ МНРО "Кућица". "Питање безбедности деце и младих са инвалидитетом је за нас од изузетне важности. Подаци из САД говоре да у области аутистичног спектра поремећаја код бежања деце из породице, у 66% случајева дете је било у опасности од страдања у саобраћају. Између 2009. и 2011. године удео утапања у смртним последицама бежања деце са аутизмом, износио је чак 91%. Институције се по правилу не баве овом проблематиком, па су поред кампова, радионица и тренинга које организујемо, манифестације попут овог Сајма, кључ превенције", оценио је Борис Бијеловић из УГ "Мултиарт".

На Сајму безбедности и превенције учествовали су представници Сектора за ванредне ситуације, Саобраћајне полиције ПУ Нови Сад, Агенције за безбедност саобраћаја, Оперативне технике и противдиверзионе заштите ПУ Нови Сад, Предшколске установе "Бошко Буха", ДВД "Врбас -1904", Дома здравља "Вељко Влаховић" - СХМП, Црвеног крста Врбаса, Жандармерије, САЈ-а, Интернационалне полицијске асоцијације, ЈКП "Комуналац", Еколошког покрета Врбаса, Војске Србије, Граничне полиције, Групе за наркоманију ПУ Нови Сад, Групе за малолетничку деликвенцију ПУ Нови Сад, Одељења за борбу против вискокотехнолошког криминалитета, Фондације "Тијане Јурић", АМСС и Савеза спортова  општине Врбас.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"