Светски дан вода - Чувајмо најдрагоценији ресурс!

На Светски дан вода, који се обележава 22. марта, Пословна јединица "Водовод и канализација" Јавног комуналног предузећа "Комуналац", апеловала је на грађане да се "рационално односе према једном од најдрагоценијих ресурса са којим располажу, да штеде воду и не загађују водотокове, посебно данас када милијардама људи широм планете није доступна чиста пијаћа вода".

Из ове ПЈ подсетили су да је 2014. године донет трогодишњи План енергетске ефикасности којим су се стекли услови да се потрошачима у општини Врбас обезбеде довољне количине воде, али и да се природни ресурс не расипа, већ да се смање губици на мрежи. Због свега учињеног ПЈ "Водовод и канализација" пробила се на треће место по успешности у конкуренцији 134 фабрике у Србији које се баве водоснабдевањем.

"Поред смањења губитака за 20 процената у односу на 2013. годину, за шта је заслужна уградња централних водомера у зграде колективног становања, реализацијом зацртаних циљева остварене су уштеде које износе 28 милиона динара на годишњем нивоу, а сва улагања на плану енергетске ефикасности –  компензација реактивне енергије, аутоматизација сеоских водозахвата, унапређење аутоматизације водозахвата Врбас, аутоматизација бунарских поља, аутоматизација фекално-црпних станица, замена бунарских и фекалних пумпи и мерача протока – исплатили су се већ након прве године. Што се тиче губитака воде, оформили смо ГИС тим и екипу за детекцију и санацију кварова који су заједничким снагама лоцирали и неутралисали велики број кварова на мрежи. Извршен је ремонт вентила у водоводним шахтама и откривен је одређен број нелегалних потрошача", рекао је руководилац ове јединице Мирослав Фејса.

С циљем да изгради здрав однос према води и природи, посебно код најмлађих, "Водовод" је, према речима Фејсе, у претходне три године реализовао едукативне радионице по основним школама, не само на Светски дан вода.

"За сада последња акција била је наградни ликовно –  литерарни конкурс 'Кап воде на длану', којим смо остварили још један вид интеракције с основцима и кроз цртеже и речи примили снажне поруке за које морамо да имамо слуха. Најбољима смо поделили награде и израдили едукативни филм 'Вода је живот' који их подсећа на значај воде", рекао је Фејса.

Међутим, потрошња воде још увек није достигла границе рационалности које би запослени у "Водоводу" желели да виде на терену.

"Обезбедили смо и понудили још један модел уштеде, а то је 'при пејд' снабдевање водом које је усмерено ка корисницима који желе да се заштите од повећане потрошње услед хаварија. На првом месту мисли се на куће у којима нико не живи и које се повремено обилазе и користе. По овом систему, уплаћује се и користи одређена количину воде након чега се довод аутоматски затвара, што је ефикасна превентива хаваријама", истакао је Фејса и додао да је за рационалније коришћење воде потребно вршити контролу инсталација.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"