Врбас од ГИЗ-а добио камион за одношење отпада

У оквиру пројекта "Управљање отпадом у контексту климатских промена", који у Србији заједно спроводе Министарство заштите животне средине и Немачка организација за међународну сарадњу - ГИЗ, општина Врбас добила је данас камион за одношење отпада, вредан скоро 200.000 евра. Циљ пројекта, како је речено, је "успостављање предуслова за ублажавање климатских промена кроз примену циркуларне економије у управљању отпадом и сагледавања регионалних решења".

"Од формирања Министарства заштите животне средине министар Горан Триван је одредио област управљања отпадом једном од најважнијих у заштити животног простора. На сваки начин се трудимо да законским решењима и деловањем, као и сарадњом са јединицима локалне самоуправе, пружимо подршку свима који своје активности усмеравају у заштиту животне средине. Кроз овај пројекат обезбеђују се средства која не постоје у локалним буџетима за конкретне акције, а општина Врбас је препозната као једна од оних која има развијену еколошку свест и која је у претходном периоду уложила значајна средства у систем управљања отпадним водама. Ово је додатна помоћ да се настави са исправним деловањем у истом правцу. Обезбеђивањем овог возила подстичемо примарну сепарацију отпада и у будућности претварање отпада у корисне ресурсе", рекао је Филип Абрамовић, помоћник министра у Сектору за управљање отпадом и отпадним водама Министарства заштите животне средине.

На вредној донацији захвалио се Милан Глушац, председник општине Врбас, који је подсетио да је локална самоуправа још у јуну претходне године склопила споразум са ГИЗ-ом о учешћу у пројекту "Управљање отпадом у контексту климатских промена".

"Драго нам је да је ГИЗ препознао напоре које општина Врбас предузима у сфери управљања отпадом и избором наше општина за свог партнера у овом великом пројекту, потврђено је да смо на правом путу у акцији увођења управљања отпадом, у складу са ЕУ регулативом. Овим поново, на још једном пољу, постајемо општина за пример у Републици Србији. Данашња донација камиона који има најмодернију опрему и вредан је 21,4 милиона динара, део је пројекта који се односи на примарну сепарацију биоразградивог отпада. Већ следећег месеца очекујемо потписивање новог уговора са ГИЗ-ом за реализацију Пројекта изградње постројења за компостирање, у оквиру будуће Трансфер станице у Врбасу, вредности 60 милиона динара. Удео биоразградивог отпада у односу на целокупни отпад који се сакупи у општини, а који ће се третирати на будућем компостилишту, износи чак 47 одсто. Тиме ћемо поред увођења управљања отпадом у складу са ЕУ законодавством и европским еколошким стандардима, остварити и значајне финансијске добитке за наш буџет. За тај проценат биће смањена количина отпада који ће се односити на Регионалну депонију у Новом Саду, а добијени компост може се користити за насипање депресија, рекултивацију земљишта, па и за коришћење у пољопривреди, ако његов квалитет то буде дозволио. Изградњом Трансфер станице која ће поред компостилишта садржати и линију за сепарацију и рециклажни центар, проценат отпада који ће се прерађивати у Врбасу, достићи ће европске стандарде. Морам напоменути да се реализација овог пројекта очекује до краја ове године и да смо ми као локална самоуправа предузели све активности да се он успешно заврши. У наредних неколико недеља очекујем завршетак израде Студије изводљивости изградње Трансфер станице, као и измене Просторног плана. У буџету за ову годину смо предвидели и средства за инфраструктурно опремање локације будуће Трансфер станице, односно компостилишта, као прве фазе овог пројекта. Изградњом Трансфер станице стичу се услови за коначно решавање проблема постојеће градске депоније, односно њеног затварања и рекултивације тла. У овој години смо предвидели и средства и за израду пројекта санације градске депоније", рекао је Глушац и захвалио ГИЗ-у и Министарству заштите животне средине на подршци. 

Вођа пројекта Клаус Шмит, ГИЗ, изразио је подршку напорима општине Врбас да унапреди систем управљања отпадом, истичући да они уједно доприносе и укупним напорима на ублажавању последица климатских промена, које Немачка влада настоји да помаже и инвестира кроз пројекте и развојну сарадњу. 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"