Zahtjev za pokretanje postupka uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu

Broj: 01-668
Datum: 16.10.2017.

Milan Glušac predsjednik opštine Opštinska uprava Vrbas

PREDMET: Zahtjev za pokretanje postupka uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu

Poštovani,

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji, ukazuje da prema zvaničnim rezultatima Popisa stanovništva iz 2011. godine na teritoriji opštine Vrbas živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice što čini 17,5% od ukupnog broja stanovnika opštine. Na taj način su se stekli zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u opštini Vrbas.

U članu 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma se navodi: “Jedinica lokalne samouprave će obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15% prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva”.

Podsjećamo Vas da je navedena zakonska norma imperativnog karaktera i da je Vaša obaveza da odmah i bez oklijevanja pokrenete inicijativu za izmjene Statuta, kojima će crnogorski jezik biti uveden u službenu upotrebu u opštini Vrbas.

Ukazujemo da Ustav Republike Srbije članom 11. utvrđuje da država štiti prava nacionalnih manjina i jamči im posebnu zaštitu u ostvarivanju pune ravnopravnosti i nacionalnog identiteta, a članom 75. garantuje nacionalnim manjinama upotrebu jezika, u skladu sa zakonom.

Podsjećamo na Preporuku koju je 19.09.2013. Opštinskom vijeću uputio Pokrajinski ombudsman, u kojoj se kaže: “Potrebno je da Opštinsko vijeće opštine Vrbas, kao ovlašćeni predlagač, uputi Skupštini opštine Vrbas na razmatranje i donošenje Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Statuta opštine Vrbas, kojim ce se Statut opštine Vrbas uskladiti sa stavom 2. člana 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma. Izmjenama i dopunama Statuta opštine Vrbas će se uvesti na teritoriji opštine Vrbas u ravnopravnu službenu upotrebu, pored srpskog, mađarskog i rusinskog jezika i njihovih pisama, i crnogorski jezik i pismo.”

S poštovanjem,

Miodrag Becić predsjednik

 

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine, Maršala Tita 47, 21460 Vrbas e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
PIB: 108841865, Matični broj : 08951047

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"