Стали аутобуси ЈП за превоз путника Врбас

Аутобуси Јавног предузећа за превоз путника Врбас данас нису саобраћали ни на једној линији. До заустављања возила дошло је након блокаде рачуна предузећа од стране Нафтне индустрије Србије због нагомиланих дугова. Радници су због свега, а превасходно јер им су дугује 11 месечних зарада, протестовали испред зграде Скупштине општине Врбас, захтевајући помоћ од локалне самоуправе. Једно време аутобуси су били паркирани у главној улици, у центру града.

"Тражимо да нам руководство општине помогне и нађе решење за проблем. Нису нам помогли финансијски, нисмо ни једно возило добили, само су нам платили дуговања и ништа друго нису урадили. Очекујемо да реше проблем, јер ми радници га не можемо сами решити. Тешка је ситуација, морали смо тужити фирму због неисплаћених 11 зарада. Данас смо обуставили саобраћај, јер, заправо, немамо чиме ни да возимо, немамо горива. Општина би као оснивач требала да се договори са НИС-ом и осталим повериоцима, да на неко време замрзну потраживања. То треба урадити не само због нас, већ због ђака, студената, радника и свих који користе наш превоз", рекао је Предраг Балетић, председник Синдиката у ЈП за превоз путника.

Одговарајући на захтев да им се помогне, председник општине Врбас Милан Глушац рекао је да је у периоду од 01. јануара 2014. године до данас, локална самоуправа "преко поверених послова превоза ђака и студената, ванредних вожњи, месних заједница, Културног центра, предузећу пребацила укупно 195 милиона динара, што чини више од 15 одсто годишњег буџета општине Врбас".

"Свакодневно смо водили разговоре са НИС-ом и осталим повериоцима покушавајући да зауставимо неке ствари. Покушавали смо да одложимо блокаду објашњавајући да ћемо тај дуг смањити, да би предузеће могло да функционише. Међутим, то више није могло да се договори, НИС то није хтео. Али ми нисмо наишли ни на разумевање радника када су у питању тужбе за неисплаћене зараде. Требало је да постоји договор између менаџмента и радника, већ када је дошло до тога да утужују фирму, да се договоре и на други начин то да ураде, а не да одједном њих 40 тужи фирму и да је тако блокирају на износ од 10 милиона динара. Истовремено, сами су на име позајмица фирми дужни скоро пет милиона динара. Ако ви као радник своју фирму блокирате, шта онда да очекују повериоци", рекао је Глушац.

Према његовим речима, локална самоуправа више нема основа по коме би исплаћивала новац, јер ово предузеће није директан корисник буџета. "Ступио сам у контакт са Алаксандром Вулином, министром за рад и запошљавање, очекујемо и контакт са неким од државних секретара, али, на жалост, не видим решење. Општина нема никаквог основа да овом предузећу пребаци новац, а нико им те паре неће поклонити", рекао је Глушац.

Радници су за наредне дане најавили радикализацију протеста.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"