Почела израда Локалног акционог плана за родну равноправност

Општина Врбас покренула је поступак израде Локалног акционог плана за родну равноправност, чијим усвајањем и реализацијом локална самоуправа жели да потврди решеност да обезбедити што је могуће већи обим поштовања родне равноправности у својој средини, као и изврши у пракси све препоруке Владе Србије које се односе на унапређење ове области друштвеног живота. На изради ЛАП-а ангажован је Савет за родну равноправност општине Врбас, а подршку процесу пружа Стална конференција градова и општина - СКГО, чији су стручњаци иницирали у четвртак прву радионицу на ову тему и отворили процес израде документа.

Циљ Локалног акционог плана је да утврди приоритете, активности и средства, која ће за циљ имати побољшање положаја жена и унапређење родне равнопаравности.

"Општина Врбас у обавези је да изради Локални акциони план за родну равноправност и за то смо добили пакет подршке од Сталне конференције градова и општина. Ради се о пројекту који се односи на одрживи, инклузивни развој на локалном нивоу, и наша је обавеза да кроз серију радионица са почетком јесени добијемо документ који ће уредити област родне равноправности у нашој средини", рекла је Марјана Мараш, председница Савета за родну равноправност, тела ће пратити остваривање родне равноправности, предлагати активности и предузимати мере, посебно оне којима се остварује политика једнаких могућности на нивоу општине.  

Како је речено, осим законских решења, ЛАП би требао да афирмише додатне мере којима би се могућности мушкараца и жена изједначиле, односно неутралисала неравноправност која произилази из родних стереотипа (афирмативне мере). Међутим, да афирмативне мере не би биле потребне, неопходно је трансформисати родне улоге и обрасце које доводе до неравноправности. У планирање процеса и израду документа ће у наредним радионицима бити прво укључени директни и индиректни буџетски корисници, затим невладин сектор, удружења и организације, сви заинтересовани грађани, као и одборници локалног парламента.

"Овај пакет подршке у изради Локалног акционог плана за родну равноправност у овој години добиле су две општине, од којих је једна Врбас, што доказује да сте били одлично припремљени за конкурс, али за нас је важније што доказује одлучност да се план чију израду покрећемо уради добро и да је локална самоуправе посвећена питању родне равноправности, не само жена већ и жена и мушкараца", рекла је Косана Бекер, експреткиња за родну равноправност СКГО.

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"