Интервју: Др Братислав Кажић, председник општине Врбас

Након нешто више од два месеца на функцији председника општине Врбас, др Братислав Кажић за интернет портал општине Врбас оцењује прве дане нове локалне власти. Председник општине је изнео планове за 2014. годину, мерама штедње у функционисању локалне самоуправе и јавних предузећа и установа, реализацији разних пројеката и другим темема.

vrbas.net: У првим обраћањима јавности више пута сте истакли да Вас очекује велики посао и решавање нагомиланих проблема. Које сте одредили као приоритетне и јесте ли започели са њиховим решавањем?

Кажић: Морамо максимално уозбиљити причу када је у питању функционисање локалне самоуправе. Нема више расипања народног новца на непопотребне расходе и трошкове и први резултати рестрикција, односно ограничења потрошње и мера штедње, су се већ показали. Анализе су показале да се од увођења ових мера на месечном нивоу штеде три до четири милиона. Умањили смо плате у локалној самоуправи и у предузећима, изузев у установама културе, библиотеци и предшколској установи, смањене су вредности дневница и исплаћују се строго по закону, а потрошња горива и потрошња на основу мобилних телефона смањена је по пет пута. Ево једног примера; за мобилне телефоне на месечном нивоу издвајало се 270.000 динара, а у новембру је то сведено на 60.000 динара. Сви се морају уклапати у дозвољени лимит или ће прекорачења плаћати својим новцем. Мере штедње су биле неопходне и изазване су веома тешким околностима и тешком ситуацијом у којој смо се нашли по преузимању одговорности за функционисање општине Врбас.

vrbas.net: Како оцењујете тим именованих лица који сте формирали, шта ћете тражити и шта очекујете од својих сарадника?

Кажић: По годинама сам најстарији појединац у новоформираном тиму. Један део лица распоређењих на разне функције који је понео одговорност за поједине области, има одређеног радног искуства, али има и неколико младих људи без искуства и њима морамо помоћи да што пре уђу у посао. Сви они увек морају знати да нису примљени на четири године, већ да су им функције орочене и да ће у случају да не покажу резултате који се очекују, бити замењени. То важи и за мене. За сада сам задовољан њиховим радом, добро функционишемо, али од свих тражим посвећеност послу и спремност да се увек додатно ради у интересу заједнице.

vrbas.net: Које пројекте општина Врбас планира да реализује како би се створили услови за развој друштва и унапређење квалитета живота грађана?

Кажић: Да би овај град почео боље да живи ми морамо довести неког ко ће инвестирати у посао и отворити нова радна места. А да би такви дошли, наша је примарна обавеза да им створимо добар амбијент. Фамозне индустријске зоне, о којима се стално прича у предизборним кампањама, морају бити реализоване. Тренутно радимо пројекте три индустријске зоне на земљишту које је, што је најважније, у нашем власништву. Ради се о зонама у Куцури, затим у блоку 5 код Шлајза и поред Витала и у овим зонама неће бити потребно велико инфраструктурно опремање, што убрзава цео процес. Имамо контакте са појединим инвеститорима и наша понуда ће бити земља на којој се може градити, али и обезбеђивање свих потребних дозвола у најкраћем могућем року. Због тога ће администрација морати да ради брзо и ефикасно.

vrbas.net: Сви се слажу да је локални јавни сектор (администрација, јавна предузећа и установе) оптерећен великим бројем запослених и да послује у тешким условима. Које мере се могу применити за унапређење рада тог сектора?

Кажић: За нас највећи проблем представља функционисање Јавног комуналног предузећа ’Стандард’ и оно би морало да се реструктуира и претвори у три радне јединице, за снабдевање водом и одвођење отпадних вода, за комунално уређење и за пружање услуга даљинског грејања. Мислим да је то једини спас за ’Стандард’ и верујем да ће до ове трансформације доћи у 2014. години. Што се тиче других предузећа, она функционишу доста добро, посебно ако узмемо у обзир веома тежак пословни амбијент, и важно је да и даље успешно пружају услуге грађанима. У свим предузећима и установама се мора увести домаћинско пословање, штедња и рационализација, јер ћемо само тако моћи да их сачувамо од пропадања. Закон који је ступио на снагу је јасан, нема више запошљавања у јавном сектору.

vrbas.net: Како оцењујете буџет за 2014. годину?

Кажић: Бужет је крајње реалан, рестриктиван и у њему је испоштована и социјална компонента, која је, нажалост, у великој мери присутна у нашој општини и граду. Кројиле су га тешке околности, лоша економска ситуација, наслеђени проблеми и у овом тренутку могао је само овако да изгледа. И опозициони одборници били су конструктивни у својим замеркама на прорачун за наредну годину. Уколико се у будућности нешто покаже као лоше, имаћемо могућност да те ставке коригујемо ребалансом и учинимо буџет бољим.

vrbas.net: Предизборну кампању, као и увек, обележила су и велика обећања о брзом напретку и развоју општине Врбас, а крајњи резултат избора обавезује управо Вас да то и урадите. Да ли је раелно очекивати реализацију тих обећања?

Кажић: Предизборну кампању обележиле су бројне посете председника скоро свих странака, највиших страначких функционера, министара, директора и стварно се много тога могло чути. Ми смо се трудили да не обећамо оно што не можемо испунити, а први резултати, што ме посебно радује, већ се виде. Говорили смо, заједно са министром правде Селаковићем, да ће у Врбасу поново почети да функционише Основни суд и то се остварило. Значајна обећања изречена су и у области екологије и ми смо одмах по доласку на власт уложили енергију у покушај убрзања реализације тих пројекате. Наш ће мандат протећи у знаку решавања тих проблема, посебно око завршетка радова изградње централног пречистача, и већ смо имали састанак са министарком Зораном Михајловић у вези са овим пројектом. Имамо контакте са општином Кула, желели би да због обезбеђивања неопходних количина отпадних вода у пројекат укључимо и општину Србобран, и стварно улажемо сву енергију у његову реализацију. Добру вољу да се укључи у пројекат, и поред инсталирања свога примарног пречистача, показао је и Карнекс, такође очекује нас и изградња канализације у селима општине, па се надам да ће ово важно обећање изречено грађанима општине Врбас, бити испуњено. Уз то, најважније је задржати постојећа радна места и, по могућности, отворити и нека нова. Нормално, не у јавном сектору већ у производњи.

vrbas.net: Владајућу коалицију чини знатан број странака окупљених око СНС и СПС. Може ли бројна коалиција, коју сигурно карактеришу и различити, парцијални интереси, бити препрека ефикасном раду локалне власти и како помирити те интересе?

Кажић: Коалиција око Српске напредне странке функционише веома добро и наш коалициони споразум се реализује. Ниједна од партнерских странака не исказује незадовољство и уверен сам да су наши односи веома квалитетни. Не знам како је то у коалицији око Социјалистичке партије Србије, али ако узмемо да су наши односи у владајућој коалицији веома добри, нема разлога да сумњам да су и њихови међусобни односи успостављени на поверењу. Ови први месеци протичу у одличној сарадњи са руководством СПС-а, нема никаквих проблема и њихови функционери веома одговорно обављају своје послове.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"