Традиционалним окупљањем бројних чланова - читалаца, књижевних стваралаца, библиотекара и професора књижевности, Јавна библиотека "Данило Киш" обележила је данас 22. фебруар – Дан установе. Свечаност је била прилика за уручење књижевне награда "Небојша Деветак", за најбољи прилог у књижевном часопису Траг, које организује и објављује Јавна библиотека, као и за уручења признања за највредније читаоце. Овогодишњи лауреат награде "Небојша Деветак" је Данило Јокановић, песник из Београда, и то за поезију објављену у 72. броју часописа Траг, одлучио је жири у саставу проф. др Саша Радојчић, председник, Ђорђо Сладоје и Бранислав Зубовић, чланови.

Концертом у свечаној сали Гимназије "Жарко Зрењанин" на најлепши начин хор "Бачки певачи" обележио је 10 година од оснивања. Хор се бројним окупљеним представио са 10 композиција, а програм су употпунили и "Мали бачки певачи" - дечији хор, као и корепетитори Марјан Бабић и Марко Алексић. Специјалана гошћа концерта била је позната поп, блуз и џез певачица Тања Јовићевић, некадашња певачица групе "Октобар 1864", која је заједно са хором и диригентицом Јеленом Алексић извела две композиције. Још једна гошћа била је Даворка Боснић из групе Ођила, која је заједно са хором извела песму "Друмови".

У знак обележавања Светосавских дана 2024, Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш" и Културни центар Врбас, под покровитељством Општине Врбас, били су расписали ликовни и литерарни конкурс на тему "ОН СУНЦЕ МИ ДА СМО ЗРАЦИ".

Куцура ће у суботу, 03. фебруара од 12.00 часова, бити домаћин трећег по реду Капушњик фест. Организатори традиционалне манифестације су Туристичка организација општине Врбас, Актива жена КУД "Жетва" и КУД "Завичајно врело" из Куцуре.

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у среду, 24. септембра, биће отворена изложба слика под називом Дефрагментисање, ауторке академске сликарке Маријане Пауновић.

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песнике из Србије и региона за учешће на традиционалној манифестацији, која ће крајем маја одржати у Врбасу по 56. пут.

У присуству бројних ученика и професора, у Ликовној галерији Културног центра Врбаса данас је отворена изложба радова ученика од 1. до 4. разреда Гимназије "Жарко Зрењанин". Изложени ликовни и други радови настали су кроз активности на предмету Ликовна култура и у оквиру изборног програма Уметност и дизајн, који заједно развијају и афирмишу уметничке таленте гимназијалаца, уз усвајање нових знања о уметности, уметничким правцима и значајним ауторима.

Књижевник Горан Лабудовић Шарло објавио је крајем 2023. године нови роман - "Реверс за небеску пругу", у издању новосадске ''Агоре''. После два читана и од критичара и читалаца високо оцењена романа - ''Како сам ухватио бидермајер'' и ''Ветрушка у данима неба'', Лабудовић се огласио трећим у коме наставља досадашњи стил приповедања. Овог пута, реч је о роману чија се радња одвија "на домаку сна и прошлости, јаве и будућности, са доминантним реалистичким методом приказивања стварности и веома јасним референцама на бројна културно-историјска дешавања у ширем временском луку".

У Градском музеју Врбаса презентовани су резултати радова на рестаурацији зидног сликарства у храму Ваведења Пресвете Богородице у Старом Врбасу. Наиме, током реализације пројекта заштите мотива на зидовима цркве, сликар рестауратор Драган Станојевић открио је до сада непознату слику са мотивима Боја на Косову, а након вишемесечног рада она је "враћена у живот" и поново је доступна јавности.

У знак обележавања Светосавских дана 2024, Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш" и Културни центар Врбас, под покровитељством Општине Врбас, расписали су ликовни конкурс за децу предшколског и млађег узраста Предшколске установе "Бошко Буха", те литерарни и ликовни конкурс за ученике свих основних и средњих школа врбаске општине, као и за штићенике Удружења за помоћ МНРО "Кућица", на тему "ОН СУНЦЕ МИ ДА СМО ЗРАЦИ".

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"