Република Србија
Аутономна покрајина Војводина
Општина Врбас
Општинска управа општине Врбас
Број: 111-2/2023-IV/03
Датум: 29. децембар  2023. године
Врбас 

Општинска управа општине Врбас, а на основу чл. 4. и 94. Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе („Службени  гласник РС“, бр. 21/2016, 113/2017, 113/2017-I - други закон, 95/2018 -др.закон, 86/2019, 157/2020- др. закон и 123/2021-др.закон), члана 12. Уредбе о спровођењу интерног и јавног конкурса за попуњавање радних места у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе („Службени гласник РС“107/2023) и Закључка Комисије за давање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава 51 број :112-2680/2023 од 29.03.2023. и 51 број :112-4386/2023 од 31.05.2023.  године и ,оглашава

ЈАВНИ КОНКУРС

ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКИХ РАДНИХ МЕСТА

У ОПШТИНСКОЈ УПРАВИ ОПШТИНЕ ВРБАС

I Орган у коме се радно место попуњава:      

 Општинска управа општине Врбас, у Врбасу, Улица маршала Тита број 89

II Радна места која се попуњавају:

А) Имовинско-правни послови и грађевинско земљиште у Одељењу за урбанизам и просторно планирање, стамбено комуналне послове и заштиту животне средине-звање саветник-1 извршилац    

Опис послова: Припрема нацрте аката, одлука и закључака  које доноси председник Општине, Општинско веће, Скупштина општине и начелник Општинске управе. Припрема угoворе о  давању  у закуп грађевинског земљишта, уговоре о установљавању права службености пролаза, уговоре о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини општине и  уговора и споразума из  области  имовинско-правних послова. Учествује у поступцима  давања у закуп и отуђења  грађевинског земљишта  и за то прикупља и доставља тражене податке. Води поступак и предузима поједине радње у управном поступку пре доношења решења. Врши стручну обраду жалби и приговора грађана, предузећа и других правних субјеката. Припрема решења о постављању мањих монтажних и других објеката привре меног карактера. Шаље опомене дужницима пред утужење у поступцима закупа грађевинског земљишта у јавној својини.  Води поступак и предузима поједине радње у поступку пре доношења решења који се односи на комуналну и грађевинску област. Припрема анализе, извештаје и информације у вези обављања комуналних делатности на подручју општине . Врши стручну обраду представки, приговора и жалби и  учествује у решавању поднетих захтева. Обавља и друге послове који су у вези са описаним пословима радног места по налогу руководиоца Одељења и начелника Општинске управе.

Услови за рад: Стечено високо образовање из научне односно стручне области у оквиру образовно-научног поља друштвено-хуманистичких наука, природно-математичких или техничко-технолошких  наука на основним академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ бодова, мастер академским студијама, мастер струковним студијама, специјалистичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године или специјалистичким студијама на факултету; положен државни стручни испит; најмање три године радног искуства у струци и познавање рада на рачунару, као и потребне компетенције за обављање послова радног места.

Б) Послови привреде, туризма и угоститељства  у Одељењу за пољопривреду, привреду, локални економски развој и туризам , звање- саветник- 1 извршилац      

Опис послова: Прикупља и обрађује податаке за израду планова, програма и пројеката од значаја за развој  привреде, туризма  и угоститељства.Припрема решења о разврставању у категоризацији угоститељских објеката, кућа, апартмана, соба и сеоских туристичких домаћинстава, као поверени посао у складу са Законом о туризму и о томе на законом прописан начин води евиденцију. Прати рад и реализацију програма пословања Туристичке организације општине Врбас. Обавља послове везане за апликацију Е-туристе. Обрађује података кроз апликацију е-управу. Редовно доставља  податке о којима води евиденцију  на захтев ресорног Министарства.Обавља послове прикупљања, обраде и анализе података, формирања  и ажурирање  базе података од значаја за локални економски развој. Послови регистрације предузетника  и све друге врсте промена које се уписују у регистар АПР-у. Успоставља контакт и сарадњу са регионалним и националним институцијама, агенцијама, министарствима, коморама и другим субјектима од значаја за привреду на локалном нивоу. Обавља и друге послове који су у вези са описаним пословима радног места које му повери руководилац Одељења и начелник Општинске управе.

Услови за рад: Стечено високо образовање из научне односно стручне области у оквиру образовно-научног поља друштвено-хуманистичких наука, природно-математичких или техничко-технолошких  наука на основним академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ бодова, мастер академским студијама, мастер струковним студијама, специјалистичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године или специјалистичким студијама на факултету; положен државни стручни испит; најмање три године радног искуства у струци и познавање рада на рачунару, као и потребне компетенције за обављање послова радног места.

В) Послови пријемне канцеларије и помоћник архивара  у Одељењу за управу и управљање људским ресурсима, звање-виши референт – 1 извршилац

Опис послова: обавља административно-техничке послове пријемне канцеларије из области канцеларијског пословања у складу са прописима о канцеларијском пословању који се односе на информисање и пружање стручне помоћи странкама за састављање поднесака, непосредни пријем поднесака од странака, обавештавање странака о стању решавања захтева и других поднесака,прослеђивање поднесака на обраду писарници, пружање помоћи архивару у обављању архиварских послова.Обавља и друге послове који су у вези са описаним пословима радног места по налогу шефа Одсека,  руководиоца Одељења и начелника Општинске управе.

Услови за рад: Средње образовање у четворогодишњем трајању, гимназија или средња стручна школа друштвеног, природног или техничког смера; положен државни стручни испит и најмање пет година радног искуства у струци и познавање рада на рачунару, као и потребне компетенције за обављање послова радног места.

Г) Администартивно-технички послови  у Служби председника Општине и Општинског већа, звање : млађи референт , 1 извршилац

Опис послова: Води листу  присутности радника Службе на раду. Обавља послове техничке припреме и експедовања материјала насталих у раду председника Општине и Општинског већа. Умножава и слаже писане материјале и води бригу о рационалном трошењу канцеларијског материјала. Обавља послове архивирања. Обавља и друге послове који су у вези са описаним пословима радног места које му повери секретар Службе и начелник  Општинске управе.

Услови за рад: Средње образовање у четворогодишњем трајању, гимназија или средња стручна школа друштвеног, природног или техничког смера, положен државни стручни испит и најмање пет година радног искуства у струци и познавање рада на рачунару, као и потребне компетенције за обављање послова радног места.

 

III Фазе изборног поступка и учешће кандидата:

Изборни поступак спроводи се из више обавезних фаза у којима се проверавају опште функционалне, посебне и понашајне компетенције и фазе у којој се спроводи интервју са комисијом.

У свакој фази изборног поступка врши се вредновање  кандидата на основу унапред утврђеног мерила од стране конкурсне комисије за проверу одређених компетенција.

  1. Опште функционалне компетенције :
  • Организација и рад државних органа РС – провераваће се путем теста на рачунару;
  • Дигитална писменост – проверава се решавањем задатака практичним радом на рачунару или увидом у доказ о знању рада на рачунару;
  • Пословна комуникација – провера ће се вршити путем теста.

Напомена: У погледу провере опште функционалне компетенције „ Дигитална писменост“ ( поседовање знања и вештина у основама коришћења рачунара, основама коришћења интернета, обради текста и табела, табеларне калкулације), ако кандидат поседује важећи сертификат, потврду или други доказ о поседовању знања и вештина из наведених области, на траженом нивоу и жели да на основу њега буде ослобођен тестирања компетенције „ дигитална писменост“, неопходно је да уз пријавни образац ( уредно попуњен у делу „Рад на рачунару“ ), достави  тражени доказ у оригиналу или овереној фотокопији.

Конкурсна комисија може одлучити да се кандидату изврши провера наведене компетенције ако увидом у достављени доказ не може потпуно да се оцени поседовање ове компетенције.

  1. Посебне функционалне компетенције:

             радно место под А):

  • Посебна функционална компетенција за област рада - управно-правни послови –општи и посебан управни поступак- провера ће се вршити путем усмене симулације.
  • Посебна функционална компетенција за одређено радно место - Планска документа- прописи из надлежности и организације органа Статут општине Врбас, План развоја општине Врбас - провера ће се вршити путем усмене симулације.
  • Посебна функционална компетенција за одређено радно место - Прописи из делокруга радног места Закон о планирању и изградњи и Закон о јавној својини - провера ће се вршити путем усмене симулације.

 радно место под Б):

  • Посебна функционална компетенција за област рада – стручно-оперативни послови –поступак израде стручних налаза и методе анализе и закључивања о стању у области, провера ће се вршити путем усмене симулације.
  • Посебна функционална компетенција за одређено радно место - Планска документа- прописи из надлежности и организације органа

 

Статут општине Врбас и  План развоја општине Врбас - провера ће се вршити путем усмене симулације.

Посебна функционална компетенција за одређено радно место - Прописи из делокруга радног места Закон о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре и Закон о туризму - провера ће се вршити путем усмене симулације

радно место под В):

  • Посебна функционална компетенција за област рада –административно технички послови - канцеларијско пословање и методе вођења интерних и доставних књига , провера ће се вршити путем усмене симулације.
  • Посебна функционална компетенција за одређено радно место - Планска документа - прописи из надлежности и организације органа Статут општине Врбас и  Одлука о Општинској управи општине Врбас- провера ће се вршити путем усмене симулације.

Посебна функционална компетенција за одређено радно место - Прописи из делокруга радног места Уредба о канцеларијском пословању органа државне управе  и Закон о арџивској грађи и архивској делатности - провера ће се вршити путем усмене симулације

радно место под Д):

  • Посебна функционална компетенција за област рада –административно технички послови – методе и технике прикупљања података ради даље обраде и технике евидентирања и ажурурања података у релевантним базама података , провера ће се вршити путем усмене симулације.
  • Посебна функционална компетенција за одређено радно место - Планска документа - прописи из надлежности и организације органа Статут општине Врбас и  Одлука о Општинској управи општине Врбас- провера ће се вршити путем усмене симулације.

Посебна функционална компетенција за одређено радно место - Прописи из делокруга радног места  Одлука о општинском већу општине Врбас и Закон о архивској грађи и архивској делатности - провера ће се вршити путем усмене симулације.

  1. Провера понашајних компетенција за сва радна места :

          Понашајне компетенције ( управљање информацијама, управљање задацима и остваривање резултата, орјентација ка учењу и променама, изградња и одржавање професионалних односа и савесност, посвећеност и интегритет) провераваће се путем психометријских тестова и интервјуа базираног на компетенцијама.

  1. Интервју са Конкурсном комисијом и вредновање кандидата за сва извршилачка радна места :

          Процена мотивације за рад на радном месту у органу и прихватање вредности државних органа- провераваће се путем интервјуа са Конкурсном комисијом    ( усмено).

 

IV Место рада:

Врбас, Улица Маршала Тита број 89

 

V Адреса на коју се подносе пријаве:

Општинска управа општине Врбас, у Врбасу, Улица маршала Тита број 89, са назнаком „За јавни конкурс“, препорученом пошиљком или непосредно, предајом Писарници Општинске управе општине Врбас.

 

VI Лице задужено за давање обавештења о конкурсу:

 Снежана Делибашић , телефон: 064/8053153. 8,00 до 15,00 часова.

 

VII Општи услови за запослење:

Држављанство Републике Србије; да је учесник конкурса пунолетан; да учеснику конкурса раније није престајао радни однос у државном органу, органу аутономне покрајине или јединице локалне самоуправе због теже повреде дужности из радног односа и да није правноснажно осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци.         

 

VIII  Рок за подношење пријава: 

Рок за подношење пријава је 15 дана и почиње да тече наредног дана од дана објављивања у дневним новинама „Политика“.

Обавештење о огласу о јавном конкурсу је објављено у дневним новинама „Политика“ дана 29.12.2023. године  и у новинама „Magyar Szo“ Нови Сад на мађарском језику и „Руске Слово“ Нови Сад на русинском језику такође је објављено обавештење о јавном конкурсу.

 

IX  Пријава на  јавни конкурс врши се на Обрасцу пријаве који је доступан као прилог уз конкурс а штампана верзија пријаве  доступна је на писарници Општинске управе општине Врбас.

Приликом предаје пријаве на јавни конкурс, пријава добија шифру под којом подносилац пријаве учествује у даљем изборном поступку. Шифра пријаве уноси се у образац пријаве након што Конкурсна комисија састави списак кандидата међу којима се спроводи избори поступак.

 

 X  Докази које прилажу кандидати који су успешно прошли фазе изборног поступка пре интервуја са Конкурсном комисијом.

  • потписана пријава са биографијом и наводима о досадашњем радном искуству, контакт телефон и е-маил адреса;
  • изјава у којој се странка опредељује да ли ће сама прибавити податке о чињеницама о којима се води службена евиденција или ће то орган учинити уместо ње ( образац објављен уз текст конкурса на интернет страници општине Врбас)
  • оригинал или оверена фотокопија уверења о држављанству;
  • оригинал или оверена фотокопија извода из матичне књиге рођених;
  • оверена фотокопија дипломе којом се потврђује стручна спрема;
  • оригинал или оверена фотокопија уверења о положеном испиту за рад у државном органу ( лица са положеним правосудним испитом достављају уверење о положеном правосудном испиту уместо уверења о положеном државном стручном испиту за рад у државним органима;
  • доказ да учеснику конкурса раније није престајао радни однос у државном органу, органу аутономне покрајине или јединице локалне самоуправе због теже повреде дужности из радног односа;
  • уверење МУП-а Полицијске управе да није правноснажно осуђивано на безусловну казну затвора од најмање шест месеци.
  • оригинал или оверена фотокопија доказа о радном искуству у струци (потврде, решења и други акти из којих се види на којим пословима, са којом стручном спремом и у којем периоду је стечено радно искуство).

Сви докази прилажу се у оригиналу или овереној фотокопији која је оверена код надлежног органа.

Напомена: Документа о чињеницама о којима се води службена евиденција су: уверење о држављанству, извод из матичне књиге рођених, уверење о положеном државном испиту за рад у државним органима.

Законом о општем управном поступку („Службени гласник РС“, број 18/16 и 95/2018 – аутентично тумачење, 2/2023- Одлука УС) прописано је, између осталог, да је орган дужан да по службеној дужности, у складу са законом, врши увид у податке о чињеницама неопходним за одлучивање о којима се води службена евиденција, да их прибавља и обрађује (члан 9. став 3); да у поступку који се покреће по захтеву странке орган може да врши увид, прибавља и обрађује личне податке о чињеницама о којима се води службена евиденција када је то неопходно за одлучивање, осим ако странка изричито изјави да ће те податке прибавити сама. Ако странка у року не поднесе личне податке неопходне за одлучивање органа, захтев за покретање поступка ће се сматрати неуредним (члан 103. став 3). Наведене доказе кандидат може да достави уз пријаву и сам, а у циљу ефикаснијег и бржег спровођења изборног поступка.

Потребно је да кандидат попуни изјаву којом се опредељује за једну од две могућности – да орган прибави податке о којима се води службена евиденција или да ће то кандидат учинити сам. Наведену изјаву могуће је преузети на интернет презентацији општине Врбас која се налази у прилогу јавног конкурса.

Попуњену изјаву је неопходно доставити уз напред наведене доказе како би орган могао даље да поступа.

 

XI  Рок за подношење доказа :

Кандидати који су успешно прошли фазе изборног поступка, пре интервјуа са Конкурсном комисијом позивају се да у року од 5 дана од дана пријема обавештења , доставе наведене доказе који се прилажу у конкурсном поступку.

Кандидати који не доставе доказе који се прилажу у конкурсном поступку, односно који на основу достављених или прибављених доказа не испуњавају услове за запослење, писмено се обавештавају да су искључени из даљег избоорног поступка. Докази се достављају на адресу:

Врбас, Улица Маршала Тита број 89

 

XII    Трајање радног односа:

За наведена радна места, радни однос се заснива на неодређено време.

 

XIII   Место, дан и време када ће се спровести изборни поступак:

Cа кандидатима чије су пријаве благовремене, допуштене, разумљиве и потпуне,  и који испуњавају услове предвиђене огласом о јавном конкурсу, на основу података наведених у обрасцу пријаве на конкурс, спровешће се изборни поступак  у просторијама Општинске управе општине Врбас, Врбас, Улица Маршала Тита број 89, о чему ће кандидати бити обавештени телефоном на контакте (бројеве телефона) и писаним путем на адресе које наведу у својим пријавама.

 

НАПОМЕНЕ:

Кандидати који први пут заснивају радни однос у државном органу, органу аутономне покрајине или јединице локалне самоуправе подлежу пробном раду од 6 месеци.

Као државни службеник на извршилачко радно место, може да се запосли и лице које нема положен државни стручни испит, али је дужно да га положи у прописаном року најдуже до окончања пробног рада тј. 6 месеци од дана ступања на радно место.  Као државни службеник на извршилачко радно место може да се запосли и лице које нема положен државни стручни испит али је дужно да га положи у прописаном року. Положен државни стручни испит није услов, нити предност за заснивање радног односа.

Неблаговремене, недопуштене, неразумљиве или непотпуне пријаве и пријаве уз које нису приложени сви тражени докази у оригиналу или овереној фотокопији биће одбачене закључком конкурсне комисије.

Овај јавни конкурс објављује се на интернет презентацији општине Врбас www.vrbas.net, а обавештење о јавном конкурсу и адреса интернет презентације

на којој је објављен јавни конкурс у дневним новинама које се дистрибуирају за целу територију Републике Србије „Политика“ Београд објављен је 29.12.2023. године и у новинама „Magyar Szo“ Нови Сад на мађарском језику и  „Руске Слово“ Нови Сад на русинском језику такође је објављено обавештење о јавном конкурсу.

Сви изрази, појмови, именице, придеви и глаголи у овом огласу који су употребљени у мушком граматичком роду, односе се без дискриминације и на особе женског пола.

Образац и изјаве које кандидати требају да попуне приликом пријаве  на конкурс:

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"