Дуално образовање за потребе привреде

Представницима школа, компанија и градских администрација јуче је у Скупштини Града Новог Сада представљен Национални модел дуалног и предузетничког образовања. Промоцију којој су присуствовали и представници општине Врбас, организовало је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Према речима помоћнице министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање проф. др Габријеле Грујић локална самоуправа има важну улогу у овом моделу образовања, јер представља спону између привреде и образовања. Она је изјавила да су кључне теме нови Закон о дуалним студијама, правилници из те области, ученичке компаније и развој предузетничких компетенција, а циљ је да се обједини процес стицања теоријских знања и практичних вештина.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање Михаљ Њилаш позитивно је оценио повратак система који подразумева симбиозу привреде и образовања. Он је истакао да ће план уписа у средње школе у Војводини у потпуности бити усклађен са исказаним потребама привреде, а те податке прикупљају привредне коморе.

"Највећи изазов у имплементацији дуалног образовања у нашој локалној самоуправи је стварање подстицајног окружења за привредне субјекте као партнере у реализацији дуалног образовања, као и анимирање привредних субјеката за сарадњу. Важно је да чујемо глас реалне привреде о томе какви су им кадрови потребни, јер без те кореспонденције нема успеха. Радна оспособљеност младих треба да буде у складу са захтевима привреде. Привредна комора Србије је припремила Водич за компаније у дуалном образовању", рекла је координатор за дуално образовање у општини Врбас Мира Недић.

У презентацији Националног модела дуалног и предузетничког образовања такође су учествовале помоћница министра за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић и директор регионалне Привредне коморе јужно-бачког управног округа Оливера Симовић. Оне су присутним приближиле "Одлуку о избору организатора, реализатора и програма стручног усавршавања од јавног интереса за запослене у установама основног образовања и васпитања у области развоја предузетништва у основним школама", коју је донело Министарство просвете, науке и технолошког развоја, као и "Правилник о ближим условима, начину рада, активностима и саставу тима за каријерно вођење и саветовање у средњој школи". 




Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"