Врбас члан Европске енергетске награде - ЕЕА

Општина Врбас званично је данас приступила Асоцијацији Европска енергетска награда (ЕЕА). Овај сертификат представља потврду система управљања квалитетом за локалне надлежне органе у области практичне политике која се тиче енергетике и климатских промена. "Европска енергетска награда пружа подршку локалним надлежним органима у успостављању интердисциплинарних приступа планирању и спровођењу делотворних мера практичне политике за енергетику и климатске промене", наведено је приликом потписивања документа о приступању ЕЕА.

Признање је уручено на церемонији придруживања Асоцијацији Европске енергетске награде ЕЕА, која је организована у оквиру Пројекта енергетске ефикасности и управљања енергијом у општинама у Србији, која је данас одржана у Београду. Наведеној Асоцијацији данас су приступили градови Крушевац и Ужице, и општине Параћин и Врбас, као једина општина из АП Војводине.


"Задовољство ми је било потписом озваничити придруживање наше општине Европској енергетској награди. У процесу процене наших знања, могућности и капацитета који је спроведен у једној од фаза овог пројекта још 2015. године, Врбас је оцењен као напредна општина у овом погледу. Стога ми верујемо да овим потписом само озваничавамо нашу припадност том одабраном друштву. Интердисциплинарни приступ питањима енергетике и климатских промена смо препознали одавно и он је видљив у генерацијама стратешких докумената насе општине. Од 2103. године имамо важећу стратегију енергетике, која у потпуности интегрише питања климатских промена и енергетике. Потрошњу енергије пратимо већ 10 година и прва смо општина која је податке о потрошњи енергије уврстила у збирку отворених података Републике Србије.

Систем енергетског менаџмента смо успоставили пре него што је то била законска обавеза. Општина Врбас има и скупштинску одлуку о енергетској ефикасности којом се обезбеђује да се избегну грешке при доношењу одлука о капиталним инвестицијама, које је касније тешко поправити када је упитању енергетска ефикасност. Активни смо у свих шест области које покрива Европска енергетска награда и намеравамо да тако наставимо. Стратешки оквир који имамо је чврст, али то не значи да се не суочавамо са тешкоћама у спровођењу. Наша Канцеларија за енергетски менаџмент наставља да ради са нешто измењеним капацитетима и наставља борбу за испуњавање стратешких приоритета. Како је за испуњавање стратешких циљева потребна и сарадња која излази изван оквира саме управе, као и увек отворени смо за сваку врсту сарадње. Зато нас радује учешће у овом пројекту које подразумева и унапређење капацитета у сарадњи са другим локалним самоуправама,  партнерима на овом пројекту, као и друге активности које нису део овог пројекта као што је, на пример, сарадња кроз Мрежу добре енергије, чији секретаријат се налази у Врбасу и која баштини најбоље праксе у локалном енергетском менаџменту", рекао је након уручења награде Глушац.

Овај сертификат додељује међународно удружење Европске енергетске награде са седиштем у Бриселу и канцеларијом управе у Цириху.     

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"