Нове технологије као подршка слепим и слабовидим

За чланове Међумесне организације слепих и слабовидих Кула - Врбас - Оџаци, као и за њихове колеге из сродних организација из Чачка и Кикинде, јуче је у ЦФК "Драго Јововић" организована презентација рада и могућности апликације под називом синтетизатор за српски језик, који функционише на Андроид оперативном систему.

Апликацију је израдило Удружење корисника асистивних технологија, уз помоћ новосадске компаније АлфаНум - говорне технологије, и овај софтвер омогућава слепим особама да све што се налази на екрану мобилног телефона, чују гласовно на српском језику. Носилац пројекта је млади информатичар Никола Ђорђевић, и сам слепа особа и председник Градске организације слепих Београд. Овај пројекат подржало је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Уз чланове Међуопштинске организације слепих и слабовидих Кула - Врбас - Оџаци, те Николе Ђорђевића и Дејана Томића, који су представљали организације слепих и слабовидих из Чачка и Кикинде, презентацији је присуствовао и Милан Глушац, председник општине Врбас. Он је овом приликом подсетио на традиционални добру сарадњу организација које окупљају људе са одређеним инвалидитетима и локалне самоуправе, али и истакао да је потребно ту подршку развијати и помоћи им новом, савременим технологијама, које значајно олакшавају свакодневно функционисање и живот. Глушац је предложио да се за ову врсту подршке помоћ потражи и код покрајинских и републичких органа власти, како би слепи и слабовиди бесплатно или по повлашћеним ценама добили смарт телефоне са инсталираним синтетизатором за српски језик.

Сви слепи посетиоци су након презентације могли бесплатно да преузму софтвер.

 

КУЛТУРА

НБ "Данило Киш" обележава Дан установе

19. феб 2020. КУЛТУРА

НБ "Данило Киш" обележава Дан установе

Народна библиотека "Данило Киш" обележиће у петак, 21. фе...

Награда "Раде Брка" за Веселина Милићевића

11. феб 2020. КУЛТУРА

Награда "Раде Брка" за Веселина Милићевића

Афористичар, сатиричар и дечији песник Веселин Милићевић ...

"Школица - цртица" и "Terra d.v.a." представљају таленте

06. феб 2020. КУЛТУРА

"Школица - цртица" и "Terra d.v.a." представљају талент…

У фоајеу биоскопа "Југославија" у петак, 07. фебруара, би...

QR кодови за лакшу комуникацију са странцима

04. феб 2020. КУЛТУРА

QR кодови за лакшу комуникацију са странцима

У жељи да изађе у сусрет потребама све већег броја посети...

Благоју Баковићу Змајева награда Матице српске

31. јан 2020. КУЛТУРА

Благоју Баковићу Змајева награда Матице српске

Песник из Врбаса Благоје Баковић лауреат је Змајеве награ...