У Врбасу одржан Сајам образовања

У Врбасу је данас одржан Сајам образовања "Каријерно вођење и саветовање". Ученици завршних разреда из основних и средњих школа у општини Врбас, имали су прилику да се упознају са понудом за наставак образовања на 19 средњошколских и високошколских установа. Уз презентације школа и факултета, сајам су обележиле и разне радионице, садржаји намењени посебно талентованој деци, као подршка потреби афирмације креативности, као и афирмација сталног учења, и након школовања.

Сајам образовања отворио је Милан Глушац, председник Привременог органа општине Врбас. "Потрудили смо се да заинтересованим ученицима на једном месту пружимо информације како и где могу наставити школовање, који профили могу бити њихово будуће занимање и како их правилно изабрати, јер је важно да човек ради оно што воли, а не само оно што ће му донети извесну будућност, што јесте примарно. Ми као локална самоуправа тежимо да задовољимо све потребе школа, а наредни период обележиће реконструкција шест образовних установа у нашој општини. Добра школска инфраструктура је један од предуслова доброг образовања и подизања успешних генерација ученика, пуних знања, које им нико никада не може одузети и у које нема привилегованих. Зато ћемо увек подржати образовни систем и ученике који пролазе кроз њега", рекао је Глушац. 

Даница Парошки, помоћница председника општине Врбас за просвету, истакла је да Сајам образовања расте из године у годину и све више нуди младим људима који траже пут за наставак школовања. "Имамо све више излагача и посетилаца, а посебност овог сајма је велики број факултета који се представљају. Наши средњошколци могу веома добро, и што је благотворно - на једном месту,  да се информишу о државним и приватним факултетима и одлуче где наставити школовање. Знамо да су школе и факултети који се представљају овде увек задовољни резултатима које постигну, а за нас је добро да ову врсту промоције имамо на једном месту, чиме мање оптерећујемо школе појединачно. Представљање више смерова у средњим школама и више факултетских могућности, обезбеђују велику посећеност, као што је то ове године. Традицију у организовању Сајма образовања треба наставити без дилеме", рекла је Парошки.

Мира Недић из Одељења за друштвене делатности, оценила је да је Сајам Образовања у свом садржају комплетно заокружен, "од савремених, интерактивних презентација високошколских и средњошколских установа, до презентација НТЦ система учења и афирмације посебних талената".

"Посебну пажњу усмерили смо у припрему предавања на ком су наши партнери из Националне службе за запошљавање, говорили о важности избора занимања и критеријумима којим се треба водити у том избору, као и у презентацију резултата након серије радионица у школама, које су се бавиле темом професионалне оријентације. Такође, део Сајма образовања била је и презентација трогодишњег школовања за занимање бравара у Средњој стручној школи '4. јули', могућностима у запошљавању са овим звањем, те и о могућностима да након трогодишњег образовања сви који желе наставе школовање. Једна од тема била је и целоживотно учење, усвајање нових знања и вештина и након успешног школовања на образовним установама највишег ранга, што је данас постало честа потреба", рекла је Недић.     

Сајам образовања "Каријерно вођење и саветовање" подржали су општина Врбас, Национална служба за запошљавање, Канцеларија за младе, Центар учења "Никола Тесла" и Школица цртања "Цртица".

 

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"