Представљени програми и мере запошљавања

Национална служба за запошљавање представила је данас у Врбасу све недавно отворене јавне позиве и конкурсе предвиђене Националним планом запошљавања за 2020. годину. Програми и мере активне политике запошљавања осмишљени су кроз 13 позива и конкурса, које је данас у Врбасу представила Татјана Видовић, директорка Филијале НСЗ Нови Сад, заједно са сарадницима, а промоцији су присуствовали Милан Новаковић, начелник Јужнобачког управног округа, Душко Крнајац из Покрајинске службе запошљавања НСЗ, и Милан Глушац, председник Привременог органа општине Врбас.

Циљ промоције био је да се што више послодаваца упозна са програмима и мерама како би добили потпуне информације и одабрали програм у складу са својим потребама. Ове године послодавцима су на располагању средства за реализацију програма стручне праксе, приправника, јавних радова, самозапошљавања, субвенција за нова радна места, обуке на захтев послодаваца, стицање практичних знања, као и посебни програми за особе са инвалидитетом.

Статистика показује да ја на евиденцији НСЗ у Врбасу, на крају фебруара 2020. године, било 3.836 незапослених лица, што је за 23% мање него у истом периоду претходне године. Млади до 30 година чине 17% незапослених, док је старијих од 50 година 34%. Према образовној структури, 30% незапослених је без квалификација или је ниско квалификовано, средње образовање има 60% од укупног броја незапослених, а високо 10%. У 2019. години у општини Врбас забележено је 2.366 запошљавања са евиденције НСЗ.

"Број незапослених лица на евиденцији Филијале НСЗ у Новом Саду стално се смањује. У Јужнобачком округу на крају фебруара имали смо 32.890, што је за 14 одсто мање у односу на фебруар 2019. године. Смањење имамо и у општини Врбас, за чак 23 одсто, а на то је утицало више фактора. Превасходно мислим на унапређење амбијента за пословање што је привукло стране инвеститоре и отворена су нова радна места. Други фактор су пажљиво биране и добро спроведене мере политике запошљавања, због чега смо за ову годину обезбедили 3,7 милијарди динара за запошљавање. Због тога смо расписали 13 јавних позива и конкурса, презентовали смо их бројним послодавцима и уверени смо да ће на основу информација које су добили, пронаћи модел да унапреде своје пословање и запосле нове раднике", рекла је Татјана Видовић, директорка Филијале НСЗ у Новом Саду.

Милан Новаковић, председник Јужнобачког управног округа, истакао је да су мере запошљавања НСЗ и локалних самоуправа стуб процеса смањења незапослености. "Морам да похвалим општину Врбас јер је била веома активна и у процесу ангажовања радне снаге за велике компаније које су отвориле своје погоне на територији ЈБО. То је донело добар резултат и у каси општине Врбас, а у наредном периоду надамо се да ће они бити још бољи, како у делу отварања нових предузећа тако и на плану запошљавања у постојећа. За то је потребна добра сарадња и синхронизација између републичких, покрајинских и локалних органа и свих служби. Наш циљ је да подстичемо отварање нових предузећа и процес запошљавања", рекао је Новаковић.

Окупљене привреднике у великој сали Скупштине општине Врбас, први је поздравио Милан Глушац, председник Привременог органа, који је позвао све послодавце да се добро упуте у овогодишњу понуду НСЗ и пронађу најбоље моделе подршке развоју и унапређењу пословања за своје фирме. "Морам да похвалим добру сарадњу са начелником ЈБУО Миланом Новаковићем и директорком НСЗ Татјаном Видовић, кроз коју је дошло до запошљавања наших суграђана у великим фирмама у Новом Саду. Наш задатак је да дефинишемо и опремимо нове индустријске зоне, понудимо најбоље услове улагачима, а бенефит за локалну самоуправу донеће нова запошљавања. Програми који су представљени осмишљени су да помогну послодавцу да се развија и упосли нову радну снагу", рекао је овом приликом Глушац.

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"