Подршка ромској деци у савладавању школских обавеза

Поводом Светског дана културне разноликости за дијалог и развој, заменица председника општине Врбас Тијана Алексић, и чланица Општинског већа Јасна Бјелица посетили су данас Еванђеоску цркву у Куцури у којој се тренутно реализује пројекат „Помоћ деци у учењу“. Другу годину за редом деца из ромске националне заједнице окупљају се суботом у просторијама за дружење где уче, раде домаће задатке и припремају се за наставу у редовној школи. За ову прилику од локалне самоуправе малишани су добили школски прибор како би им управо ови сусрети и учење били једноставнији и успешнији.

„Кроз дружења у нашој учионици решавамо школске проблеме ромске деце, у сарадњи са учитељима и наставницима. Тема којој смо сада посебно посвећени је понашање у друштву, понашање у кући и на јавним местима, јер желимо да из ових малишана израсту прави људи спремни за живот на сваком месту. Деца увек после дела у коме уче и раде имају ужину, а затим заједно одлазимо у башту, садимо цвеће и учимо да радимо. Цвеће које касније продајемо доноси нам средства за финансирање Народне кухиње и друге пројекте које спроводимо“, рекао је Александар Суботин, свештеник Еванђеоске цркве у Куцури. 

Сваке суботе окупи се између 20 и 30 дечака и девојчица и иако је пројекат намењен Ромима, врата учионице отворена су свој деци и у пројекат су укључени и малишани из других националних заједница. „Веома нам је важно да резултате које остварујемо потврђују и резултати у куцурској школи и они који похађају овај програм поправили су успех. Подршка локалне самоуправе је редовна, ми као регистрована верска заједница имамо помоћ за реализацију пројеката, такође и од стране Месне заједнице Куцура, и увек су уз нас када нам је потребно“, рекао је Суботин.

Чланица Општинског већа Јасна Бјелица истакла је приликом посета да општина Врбас цени и поштује предан и посвећен рад свештеника Александра Суботина и његових сарадника, а пројекат намењен деци школског узраста потврда је њихове решености да промовишу праве вредности, попут учења и културног понашања. „Као локална самоуправа настојимо да свима пружимп подршку и сигурно је да ћемо са сарадњу наставити и у будуће“, рекла је Бјелица.

Главна скупштина УНЕСЦО-а усвојила је 21. маја 2001. Општу декларацију о културној разноликости чији је циљ помоћи државама да у сопственим срединама поштују и промовишу културну разноликост, а од 2002. године 21. мај проглашен је за Светски дан културне разноликости за дијалог и развој. У нашем све разноврснијем свету, заштита културне разноврсности представља етички императив, нераздвојив од поштовања људског достојанства, људских права и основних слобода. Све културе и цивилизације доприносе богатству човечанства. Културна разноликост је снага развоја утемељеног на толеранцији, међусобном поштовању, разумевању и прихватању.

КУЛТУРА

Културно лето Змајево 2022

20. јун 2022. КУЛТУРА

Културно лето Змајево 2022

Змајевчани и њихови гости имаће и ове године прилику да у...

Познати победници 33. Невеновог фестивала деце песника

04. јун 2022. КУЛТУРА

Познати победници 33. Невеновог фестивала деце песника

У Савином Селу одржан је 33. Невенов фестивал деце песник...

Познати финалисти Невеновог фестивала деце песника

28. мај 2022. КУЛТУРА

Познати финалисти Невеновог фестивала деце песника

Жири XXXIII Невеновог фестивала деце песника, који ради у...

Отворена 48. Палета младих

28. мај 2022. КУЛТУРА

Отворена 48. Палета младих

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је и...

Песничко вече Фестивала поезије младих

27. мај 2022. КУЛТУРА

Песничко вече Фестивала поезије младих

У наставку Фестивала поезије младих у четвртак је, у двор...