Сеоске куће обезбеђене за нових десет породица

Потписивањем уговора у Палати Србија заокружен је овогодишњи циклус доделе бесповратних средстава за куповину сеоских кућа са окућницом, за који је првобитно Министарству за бригу о селу било опредељено 500 милиона динара, а затим, због изузетно великог интересовања, ребалансом буџета још 580 милиона. Након што су у 2021. години реализована три таква уговора у селима општине Врбас, овога пута стамбено питање трајно решава десет младих породица, које су се определи за куће у Куцури, Бачком Добром Пољу, Савином Селу и Равном Селу.

"Чак 530 кућа у селима Србије добило је нове власнике. Велики, прави повратак у села Србије је почео. Сеоске куће за које су потписани уговори налазе се у 95 локалних самоуправа у свим деловима Србије, односно у 300  села. Тако нови дом на селу добија још  870 људи са 500 деце, и то 340 брачних и ванбрачних парова, 80 младих пољопривредника и 110 самохраних родитеља са територије читаве Србије. Радује што је просек година добитника кућа испод испод 30 година", поручио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић на потписивању рекордног броја уговора. Министар Кркобабић потписао је тројне уговоре са представницима локалних самоуправа на чијим се територијама налазе куће и новим власницима сеоских кућа. У име општине Врбас уговоре је потписала Тијана Алексић, заменица председника општине. 

Овај програм у 2021. години реализован је у општини Врбас у три наврата, а ове године је више него утростручен; нових десет породица одлучило се за живот на селу и сада је трајно решило стамбено питање. 

"Поново смо успели да пронађемо решења за реализацију вишеструко значајних пројеката куповине сеоских кућа за младе брачне парове. Десет младих породица трајно је решило стамбено питање и своју будућност спремни су да вежу за села, што је велика добит за наше друштво. Позивам младе брачне парове да прате све програме подршке које нуди држава и уверена сам да ће у 2023. години ти извори подршке бити још издашнији. Акција куповине сеоских кућа са окућницом односи се на брачне парове до 45 година старости, самохране родитеље или младе пољопривреднике и пољопривреднице", рекла је након потписивања уговора Тијана Алексић.

До сада је средствима из овог програма у Србији купљена 1.631 сеоска кућа са окућницом које се налазе у 119 јединица локалних самоуправа у свим деловима Србије, што је укупно око 5.000 људи који остају на селу или одлазе из града да живе у селу. Нови живот и снага тих села је импозантна бројка од 2.000 деце.



 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"