Министар Вучевић у БДП открио спомен-бисту хероју Горану Остојићу

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић открио је данас у Бачком Добром Пољу спомен-бисту потпуковнику Горану Остојићу, страдалом начелнику штаба 63. падобранске бригаде, заједно са Марином Остојић супругом страдалог хероја са Кошара.

Венац крај спомен-бисте коју је израдила Исидора Миљанић, академска вајарка из Врбаса, положили су изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Милорад Вељовић, министар Вучевић у пратњи начелника Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије бригадног генерала Сава Иришкића и команданта 63. падобранске бригаде бригадног генерала Ненада Зонића, чланови породице потпуковника Остојића, Предраг Ројевић, председник општине Врбас, затим представници државних и покрајинских органа власти, представници Удружења ветерана 63. падобранске бригаде и многобројни грађани.

Обраћајући се присутнима, министар Вучевић рекао је да је част, понос, али и велика одговорност говорити пред "истинским јунацима који су часно испуњавали своју војничку заклетву". "Наша обавеза је да се ово никада не заборави и да немамо опет проток времена од готово 25 година, а да се не сетимо својих хероја. Или да то тихо и стидљиво говоримо или да покушају поново да нам избришу сећање и памћење на оно што смо и ко смо. Србија никада не сме да дозволи да се забораве сви јунаци и сви они који су се борили за грађане наше државе да бисмо ми данас могли слободно да причамо на свом језику, да бисмо могли слободно да живимо. Никада нећемо заборавити људе којима је љубав према Србији била изнад љубави према сопственим животима. Зато су њихови подвизи вечни, а њихова имена уклесана у име које најлепше звучи – Србија", нагласио је министар одбране.

Према његовим речима, потпуковник Горан Остојић био је један од најбољих младих официра у некадашњој Војсци СРЈ, а судбина је учинила да оде у вечност и легенду "као највећи патриота, див, јунак великог срца, најхрабрији међу најхрабријима". "Погинуо је тог проклетог 28. јула 1998. године у рејону Јуничких планина, у близини надалеко чувене, сада и епски опеване, карауле Кошаре. Погинуо је командујући најбољима међу најбољима, својим војницима чувене и славом овенчане 63. падобранске бригаде. Погинуо је наш Остоја спречавајући илегално наоружавање шиптарских терориста и њихово убацивање из Албаније на Косово и Метохију", рекао је Вучевић и додао да његово родно Бачко Добро Поље, његов Врбас и цела отаџбина Србија не смеју никада да га забораве.

Министар одбране рекао је да за разлику од оних који су се стидели и ћутали о нашим јунацима, данас Србија поносно говори о истини, херојству, другарству, патриотизму, о Бици на Кошарама, и не само о њој, и одаје почаст страдалим јунацима. "Данас Србија јача своју војску, јер нема државе без снажне војске и више никада се неће поновити да неко административним мерама укида наше славне јединице, да неко одузима заставе 63. падобранској или 72. бригади, јер су те заставе овенчане њиховим победама и одликоване страдањем њихових припадника. Данас Србија, а сигуран сам и сутра, неће се одрећи ниједне јединице ни своје војске и својих јунака, јер је то обавеза и њихов аманет према нама. Србија је свесна да ће увек бити и рода и изрода, али никад неће дозволити да се баци љага или сенка прошлости на наше хероје. Снажно и поносно ћемо чувати нашу Србију. На то нас обавезује и Горан Остојић и многи други хероји који су страдали где год Срби живе. Нека је вечна слава и хвала потпуковнику Горану Остојићу, јунаку отаџбине и хероју за сва времена. Хвала за слободу коју сте бранили због свих нас и свих будућих генерација", нагласио је министар Вучевић.

Председник општине Врбас Предраг Ројовић истакао је да је општина радо прихватила иницијативу Удружења ветерана 63. падобранске бригаде  за подизање спомен-бисте хероју са Кошара у његовом родном селу и на тај начин му ода почаст.

"Имам ту част и привилегију да данас будем овде са вама, посебним поводом, када откривамо бисту пуковнику Горану Остојићу, команданту јединица 63. падобранске бригаде, који се одавде, из Бачког Доброг Поља, винуо међу бесмртне витезове српске историје. Људи су густо посејани, али ретко ничу, говорили су стари Дурмиторци. Тако је данас. Тако је било одувек. У свим временима роде се појединци, који се својим карактером и изузетним делима истакну у односу на све друге. Горан Остојић један је од тих ретких подвижника који је ишао путем Лазара Сочице, Никца од Ровина, Марка Миљанова, мајора Драгутина Гавриловића, војводе Живојина Мишића. Као његови суграђани били смо дужни да му одамо почаст подизањем бисте у његовом родном Бачком Добром Пољу, и зато смо с радошћу прихватили иницијативу Удружења ветерана 63. падобранске бригаде, и господина Видоја Ковачевића. То је најмање што смо могли да урадимо славећи Остојићев подвиг.

Допустите ми да се још једном позовем на народну мудрост. Стари Римљани су говорили 'Речи подстичу, примери привлаче'. Војници с Кошара кажу да им је Остојић био узор. У сваком смислу. Поуздан, одважан. 'Кадар стићи и утећи и на страшном месту постојати'. А није било лако бити командант јединица чувене 63. падобранске бригаде током ратних деведесетих година, на Косову и Метохији. На дивљим Проклетијама, на суровим Јуничким планинама, на крвавим Кошарама, када је цео свет био против Србије. И када су нашу земљу бомбардовале најмоћније земље Запада и када су припремали убацивање обучених терористичких јединца ОВК из Албаније, да изврше копнену инвазију на нашу земљу. У та страшна времена, у којима је храброст значила живот и опстанак Србије и народа, а чојство опстанак истинских људских вредности – Горан Остојић није бринуо за свој живот. Он је бринуо за своју земљу, за своје војнике. Погинуо је са 36. година, тако што је упао у заседу, док је покушавао да помогне својим борцима. Надахњујући се Обилићем, Немањићима, Вуком Мандушићем, Мишићем, Принципом, Остојићу борба против надмоћног противника није изгледала као немогућ подухват ког се треба плашити. Напротив. Сматрао је да је храбро срце јаче од најсјајнијег и најсавременијег оружја. Његова смрт представља огромни губитак за његову породицу, али у исто време представља сјајну бакљу која ће поносним сјајем светлети на небу јуначке историје Србије. Данас су друга времена. Политика нашег председника Александра Вучића и наше Владе није да водимо ратове, него да живимо у миру. Да градимо бољу будућност за нашу децу. Да се боримо за правду, слободу, мир и стабилност и за просперитет заједнице", поручио је окупљенима Ројевић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"