Отворена изложба фотографија Рајка Р. Каришића

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у среду је отворена изложба фотографија "Зима у квадрату", аутора уметничког фотографа Рајка Р. Каришића. На зидовима изложбеног простора налази се педесетак црно-белих фотографија са мотивима зиме, насталих кроз више од једне деценије Каришићевог уметничког рада и деловања.

"Велико ми је задовољство што сам имао прилику да суграђанима, Врбашанима, представим колекцију слика на тему 'Зима у квадрату' и то са посебним задовољством, јер се ради о премијерном приказивању ових фотографија насталих у протеклих петнаестак година. Зашто зима и зашто 'у квадрату'? За зиму сам се одлучио из простога разлога што је, чини ми се, време почело да се мења и ми заборављамо како изгледа снег. Друго, квадрат је моја омиљена форма иако, истовремено, није толико омиљена код сликара и мојих колега фотографа. У квадрату је теже пронаћи идеалан однос златне тачке пресека и направити одговарајући кадар и композицију. Лакше је радити у правоугаоној форми, у њој се аутори лакше сналазе. Да ли сам успео у ономе што сам имамо намеру, просудиће посетиоци изложбе, а ја верујем да јесам јер су ове радове штампане у књизу видели моји пријатељи Никола Кусовац и др Стеван Мартиновић, историчари уметности, који су били одушевљени избором мотива, мојом одлуком да се определим за квадрат и квалитетом штампе. Изложене фотографије израђене су у посебној Epson технологији, на изузетно квалитетном музејском, архивском материјалу, за који фабрика гарантује постојаност 200 година. За то могу да захвалим мом колеги Милану Живковићу из Ковина, који ме је веома обрадовао када ми је саопштио да је припремио ову изложбу", рекао је приликом отварања изложбе Каришић.

Уз аутора, присутнимана су се обратили и Павле Орбовић, виши кустос историчар, који се такође бави уметничком фотографијом, и др Силвиа Јелачић, руководилац Ликовне галерије Културног центра Врбаса.

Изложба "Зима у квадрату" доступна је посетиоцима до 08. марта.
 
 
 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"