Врбас део пројекта миграционог партнерства Швајцарске и Србије

Јединицама локалне самоуправе, међу којима је била и општина Врбас, у Палати Србије уручени су сертификати за успешно завршену обуку "Јачање капацитета и партнерстава за управљање миграцијама у Србији", чиме је успешно реализован пројекат миграционог партнерства Швајцарске и Србије. Комесаријат за избеглице и миграције је од самог почетка овај пројекат видео као шансу да своје капацитете додатно ојача и да својим програмима и активностима постави више стандарде у области управљања миграцијама, са посебним фокусом на мешовите миграционе токове и мигранте у рањивим ситуацијама. У име општине Врбас сертификат о успешно извршеној обуци преузела је Ивана Крезовић, начелница Општинске управе.

”Пред нама је још много изазова, труда и заједничких напора јер су миграције као демографски изазови наша свакодневница, а оно што је најважније да испунимо наш циљ а то је да унапредимо хумано и уредно управљање миграцијама,уз поштовање људских права миграната у складу са међународним правом. Користим ову прилику да се још једном захвалим свима вама на посвећеном раду и на подршци коју пружате Комесаријату, у свим сегментима у којима сарађујемо и надам се да ћемо и у наредном периоду наставити са заједничком и више него успешном сарадњом ”, рекла је комесарка Наташа Станисављевић.

Пројекат "Јачање капацитета и партнерстава за управљање миграцијама у Србији", део је Миграционог партнерства које Швајцарска има са Србијом од 2009. године, када је потписан споразум о Миграционом партнерству како би се ојачали капацитети за управљање изазовима у области миграција. Овај пројекат се спроводио у сарадњи са Међународном организацијом за миграције (ИОМ), а кључни партнери који учествују на пројекту су и Министарство унутрашњих послова и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Након скоро три године реализације пројекта на овим пољима постигнути су завидни резултати. Обезбеђена је експертска подршка за израду следећих докумената јавне политике и извештаја у области миграција: Стратегија за решавање проблема избеглица и интерно расељених лица за период од 2024. до 2030. године, са пратећим Акционим планом за њено спровођење, Програм за реинтеграцију повратника по основу Споразума о реадмисији за период од 2024. до 2026. године, уз пратећи Акциони план за његово спровођење, Извештај о квалитету локалних планских докумената у области управљања миграцијама и Извештај о напретку у остваривању Циљева одрживог развоја до 2030. године у области миграција. Овим пројектом организовано је 25 обука, на којима су учествовали и представници 70 локалних самоуправа, организоване су различите радионице и програми психо-социјалне подршке мигрантима у укупно 13 прихватних/азилних центара и више од 4000 корисника центара је учествовало на овим радионицама. Такође, овим пројектом обезбеђена су и два нова возила, намештај и друге врсте опреме којима је Комесаријат значајно унапредио услове смештаја у објектима под његовом надлежношћу и додатно обезбедио приступ основним услугама мигрантима који бораве у азилним и прихватним центрима.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић истакао је поводом завршетка пројекта да је Србија допринела да се од почетка ове године број незаконитих прелазака на спољним границама Европске уније смањи за трећину, као и да је активностима српске полиције на граници са Мађарском готово потпуно заустављена миграторна рута према тој земљи. "Борба против ирегуларних миграција захтева свеобухватан одговор и сарадњу са домаћим и иностраним институцијама. Србија није одговорна за миграторни талас, нити је коначно одредиште за највећи број миграната. Ипак, као одговоран и кредибилан међународни партнер препознајемо своју улогу у овом процесу", нагласио је министар Гашић.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"