Савет за здравље предавањем обележио Светски дан здравља

Поводом Светског дана здравља, Савет за здравље општине Врбас организовао је у Дому здравља "Вељко Влаховић" предавање на тему тумора коже, o превенцији и заштити. О опасној болести говорио је др Горан Ђуровић.

Како је речено током предавања, рак коже је врста рака која се може избећи лакше од других форми, промене се могу уочити и због тога се може рано открити, а главни фактори ризика, излагање УВ зрацима, могу се умањити променама у понашању. За то је потребно ношење заштитне гардеробе, избегавање директног сунчевог зрачења између 11.00 и 15.00 часова током лета и редовна употреба средстава за заштиту.

Примарна превенција представља сузбијање развоја обољења пре него што оно настане и углавном се састоји у ограничавању изалагања УВ зрачењу. Секундарна превенција обухвата откривање карцинома коже у најранијој фази, чиме се омогућава боља терапија. Секундарна превенција се спроводи редовним самопрегледима коже, познавањем сопствених фактора ризика и посетама дерматологу ради прегледа у регуларним временским интервалима.

Било ко и у било ком узрасту може развити рак коже. Најчешћи је код особа након 50. године живота или код особа који су се продужено излагали сунцу, али се јавља и код особа које су под мањим ризиком. Као особе са високим ризиком за развој рака коже, између осталих, издвајају се лица са светлим теном или кожом која лако изгори, лица која доста времена проводе на сунцу (због посла или у слободно време), лица која користе соларијуме, лица која имају више од 50 младежа на кожи, имају чланове породице који су имали рак коже или су имали трансплантацију органа. Поред наведених општих ставова, постоје специфични фактори ризика који су повезани са два основна типа рака коже, меланома и немеланомског карцинома (НМСЦ). Читавог живота, почев од најранијег детињства потребно је предузимати све мере опреза и заштите прекомерног излагања сунцу, речено је током предавања.


 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"