Изложбом обележен Светски дан Рома

Поводом 08. априла - Светског дана Рома, у Врбасу је, у холу биоскопа "Југославија", отворена изложба "Роми - култура, језик, обичаји", коју је организовало Кородинационо тело за социјално укључивање Рома и Ромкиња у општини Врбас. Изложба је део пројекта "Подршка укључивања на локалном нивоу - Социјална инклузија Рома и Ромкиња у општини Врбас",  финансираном од стране Европске уније кроз програм ИПА 2020.

Посетиоци изложбе имају прилику да се у првом кораку упознају са ромским културним наслеђем, историјом Рома, ромском химном, писмом и језиком, усменом књижевношћу, првим писаним текстовима и књигама прозним и поетским, као и да чују разне информације и чињенице о ромским књижевницима, глумцима, сликарима, музичарима, те о бројним установама ромске културе у Војводини и Србији.

Уз интонирање химне Србије и Изложбу су својим обраћањем отворили Зоран Мулић, професор Академије уметности у Новом Саду, диригент и композитор, затим Живка Фан Осман, педагошка асистенткиња, активисткиња за људска права и социјалну правду, и Шећа Коломпар, председница Одбора за службену употребу језика и писма у оквиру Националног савета ромске националне мањине.

"Веома ми је драго што сам имала прилику да посетим Врбас и видим шта се све чини у области унапређења положаја Рома, а посебно ме интересује употреба језика и писма. Прижељкујем да се наши проблеми решавају на прави начин, да уз подршку локалне самоуправе, уз подршку Националног савета ромске националне мањине, и уз подршку образованих Рома, изнесемо на заједничким плећима све наше тешкоће. Наши највећи проблеми су у области образовања, становања и запошљавања, и многе локалне самоуправе покушавају да кроз акционе планове их реше, а највећи помак учињен је у образовању, што је веома добро. Само ће нас образовање извести из сиромаштва, образован човек лако може да се уклопи у друштво, да пронађе посао и тако реши егзистенцију за себе и своју породицу, и постане користан члан друштва. Желимо да мењамо слику о Ромима, да свима представимо оно што је добро у нашој националној заједници, нашу традицију, културу и обичаје, и ова изложба има и ту сврху", рекла је Шећа Коломпар и свим Ромима честитала национални празник.

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"