Културно лето Змајево слика богатства општине Врбас

Концертом Великог тамбурашког оркестра Радио-телевизије Војводине, у Змајеву је у оквиру 10. Културног лета обележено 110 година од рођења Саве Вукосављева, музичког педагога, аранжера, композитора и диригента, оснивача Великог тамбурашког оркестра радио Новог Сада. Концерту су присуствовали покрајинска секретарка за културу Александра Ћирић Бошковић, председник општине Врбас Предраг Ројевић, и заменица председника општине Врбас Тијана Алексић.

Алексићева је истакла да Културно лето Змајево симболизује дух заједништва општине Врбас, и славећи културу и уметност снажно одражава посвећеност очувању и унапређењу локалне традиције.

"Овај фестивал је више од догађаја. Он је симбол нашег културног богатства. Култура је темељ идентитета једне заједнице, а општина Врбас је Европа у малом. У нашој оштини сложно живе 23 нације, и Културно лето Змајево је светионик који афирмише наше вредности. Ово је прилика да се сетимо мирне, али креативне и истрајне снаге наших предака коју су нам оставили у наслеђе као инспирацију за будућност, и одамо почаст тој традицији преносећи је у аманет будућим генерацијама. Свака песма, сваки плес, свака уметничка представа коју смо видели претходних дана, сваки стих који ћемо заједно отпевати вечерас, одјекује химном нашег јединства и поноса", рекла је Алексић. Она је истакла да је општина Врбас у последње четири године уз подршку Покрајинске владе уложила близу 1,2 милијарди динара у развој културе.

"Реконструисали смо или тренутно обнављамо све домове културе, стварајући модерне и приступачне просторе за све наше грађане. Тренутно се овде, у Змајеву, где се одржава ова манифестација, одвијају радови на реконструкцији Дома културе вредни 58,89 милиона динара. Са великим задовољством могу да најавим да ће после 15 година чекања, Змајевчани убудуће моћи да одржавају све своје манифестације у овом савременом и прелепом простору. Такође, следеће године Врбас ће коначно добити позоришну дворану. Испунићемо наде генерација становника наше општине који су чекали тренутак када ће моћи да уживају у богатству позоришне уметности", рекла је Тијана Алексић.

Иначе, током вишедневног програма за све узрасте и интересовања у Змајеву су прво одржане Змајевачке дечије игре, разни забавни програми и радионице за најмлађе, а затим и концерт популарног Јована Перишића. Завршно вече Културног лета било је посвећено композитору Сави Вукосаљеву.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"