Отворен 7. Равно Село филм фестивал

Концертом филмске музике и пројекцијом првог филма из такмичарског програма - "Покидан", свечано је отворен 7. Равно Село филм фестивал. Фестивал је оријентисан ка младима и представља међународни фестивал за редитеље првог или другог филма. Заједно са бројним Равноселцима отварању су присуствовали министар културе Никола Селаковић, председница Покрајинске владе Маја Гојковић, председник општине Врбас Предарг Ројевић, доскорашњи председник Покрајинске владе Игор Мировић, бројни глумци, редитељи и друге јавне личности.

"Поред међународног карактера и долазака гостију из региона, важно је што управо на Равно Село филм фестивалу дебитанти и млади аутори први пут добијају могућност да прикажу свој таленат. Истовремено, богатством садржаја, ова јединствена филмска смотра даје велики допринос побољшању укупног квалитета живота у Равном Селу и децентрализацији културе у нашој земљи. Људи живе свуда у Србији, не само у Београду и Новом Саду, и то је циљ овог фестивала - да покаже да култура припада свима нама", рекла је председница Гојковић и додала да је Фестивал за кратко време задобио обележје културног и култног догађаја.

Она је подсетила на то да је Покрајинска влада препознала драгоцену вредност овог културног догађаја од самог оснивања.

„Култура је нешто највредније што имамо и наставићемо да подржавамо овај филмски фестивал који промовише сву разноврсност културног блага наше покрајине и да омогућимо младим уметницима да добију шансу да покажу своје стваралаштво”, казала је Гојковићева и додала да ће у Равном Селу у септембру бити отворен нови Дом културе, чију је обнову у потпуности финансирала Покрајинска влада.

На отварању Фестивала, министар културе Никола Селаковић рекао је да овај празник филма шаље у свет најлепшу слику о стваралаштву, култури и нашој земљи која је одувек била расадник талената и уметничких великана.

„Србија воли филм, дубоко и посвећено. Равно Село, завичај нашег прослављеног филмског и драмског уметника и оснивача фестивала Лазара Ристовског, постало је својеврсно место сабирања еминентних филмских радника, уметника и поборника културе свих генерација. Рекордним улагањима у кинематографију последњих година, наша држава потврдила је подршку филмској уметности и филмском стваралаштву, а у плану су још веће инвестиције како би филмски радници имали боље услове да остваре пун потенцијал на домаћој и светској сцени. Поред тога, за подстицаје инвеститору да у Србији производи аудио-визуелно дело, у буџету Министарства културе 2024. планирана су издвајања у износу од 2,25 милијарди динара, што је за 450 милиона динара више него у 2023. години. Програм доделе подстицаја у области аудио-визуелне производње омогућио је да се Србија наметне као једна од најпривлачнијих дестинација у региону за продукцију аудио-визуелних дела", казао је министар Селаковић.

Оснивач фестивала Лазар Ристовски није пропустио прилику да призна како се осећа изузетно срећно и расположено јер је успео да, заједно са свим људима коју су му помагали, обнови Дом културе у Равном Селу. Реч је о новоизграђеном објекту, укупне површине 1.050 квадратних метара, подигнутом на месту некадашњег Дома, који је изгорео у пожару 2016. године. „Радио сам ово да га оставимо младим креативним људима којих је пуно, и у Равном Селу и у околним местима“, поручио је Ристовски.

Овом приликом, председница Покрајинске владе Гојковић је заједно са министром културе Селаковићем, покрајинском секретарком за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Александром Ћирић Бошковић, председником општине Врбас Предрагом Ројевићем и оснивачем Фестивала Лазаром Ристовским обишла салу новог Дома културе.

У петак, 28. јуна, на програму су четири остварења. У 17 часова биће приказан филм “Борба петлова” турско-иранског редитеља Маџида Панахија, a oд 19 часова публика ће моћи да погледа остварење “Екскурзија” босанскохерцеговачке редитељке Уне Гуњак. Акциони филм “Последњи стрелац” Дарка Николића, са Ненадом Јездићем у главној улози, на програму је 21 час, док програм првог фестивалског дана у 23 часа затвара амерички филм “Прошли животи” редитељке Селин Сонг.

У суботу 29. јуна, публика ће од 17 часова моћи да погледа филм „Маммалиа“ румунског редитеља Себастијана Михајлескуа, у 19 часова на програму је амерички филм “Хиљаду и један” у режији А.В. Роквела, у 21 час филм “Света обитељ” хрватске редитељке Влатке Воркапић, а у 23 часа британски фим “Одабрано друштво” редитељке Ниде Манзур.

Последњег фестивалског дана, у недељу 30. јуна, публика Равно Село филм фестивала ће моћи да погледа три филма. Од 17 часова на програму је „1984“ Дијане Ринго, финско-руски научно-фантастични филм, филм „Само кад се смијем“ Вање Јуранић на програму је у 19.15 часова, док фестивал у 21 час затвара биоскопски хит „Недеља“ Немање Ћеранића и Милоша Радуновића.

Фестивал се одржава уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, Министарства културе Републике Србије, општине Врбас и продуцентске куће Зиллион филм.

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"