"Позови комшију у музеј"

Градски музеј, део Културног центра Врбаса, покренуо је велику акцију "Позови комшију у музеј" у којој ће се током целе године на месечном нивоу бирати и смењивати партнери ове установе на пројекту промоције музејске поставке и активности које Градски музеј, као најмлађа културна институција у општини Врбас, организује.

"Музеји се не баве само старином. Музеји највише треба да буду присутни у садашњем времену. Прошлост је само додатна вредност чије познавање краси музејске раднике, док они сами треба да буду обучени и расположени да, користећи знања и спознаје о прошлости, обогаћују свакодневну музејску понуду и учин посетиоцу боравак у музеју пријатним и незаборавним искуством. Програмске активности у оквиру акције 'Позови комшију у музеј' осмишљене су за групе које живе и раде у близини музеја са циљем упознавања, размене заједничких интересовања, потреба и могућности, унапређења рада музеја, упознавања музејске делатности и прошлости Врбаса, упознавања, неговања и ширења народних обичаја, побољшања добросуседских односа, превазилажења евентуалних несугласица, неговања толеранције, мултиконфесионалности, мултикултуралности и сличног", истакнуто је приликом представљања акције.

Прилику да се први упознају са идејом и новим пројектом Градског музеја имали су представници оснивача установе, општине Врбас, и представници медија, који су тако добили прилику да буду "прве комшије музеја" које су се укључиле у акцију. Милана Глушца, председника општине Врбас, и Марјану Мараш, председницу Скупштине општине, заједно са сарадницима, са плановима је упознала Весна Гргуровић, виши кустос у Градском музеју, која је са својим сарадницима у музеју и Културном центру покренула акцију "Позови комшију у музеј".

"Акција је потекла из идеје да најчешће у месец мај веома згуснуте музејске активности, распоредимо на целу годину и тако снажније удахнемо живот Градском музеју. У овом месецу догађају се и друге за наш град важне манифестације, и било је потребно публици омогућити да имају квалитетне садржаје и у другим деловима године. Имамо план за прву половину године и од фебруара до јуна партнери Градског музеја биће, редом, ЈКП "Комуналац", Дом здравља "Вељко Влаховић, Хотел "Бачка", Основна музичка школа Врбас и Црвени крст и Геронтолошки центар Врбаса. Отворен позив стоји за све друге установе, организације, предузећа, удружења, клубове, школе, вртиће, и то не само из нашег града и општине, већ и из суседних општина Србобран, Кула и других. Уверени смо да ова врста партнерства може да допринесе развоју културног живота у Врбасу", рекла је виши кустос Гргуровић.

Овим поводом јавности је представљен и први број Новина музеја, полугодишњака који ће од сада редовно доносити извештаје о реализованим активностима Градског музеја и планираним програмима за наредне месеце. У првом броју јавност је упозната са историјатом настанка Музејске збирке Врбаса и њеним званичним прерастањем у Градски музеј, у новембру 2015. године, те о активностима током 2018. године и заказаним културним садржајима за прву половину 2019. године.

Председник општине Врбас Милан Глушац изразио је задовољство учињеним од како је град добио музеј у пуном капацитету, истичући да од формирања поставке не пропушта прилику да госте који посете Врбас упути на културне садржаје које могу видети у Градском музеју. "Локална самоуправа од почетка је била укључена у формирање Градског музеја и у свему је пружила подршку Културном центру у реализацији овог важног посла. Градски музеј је добро заживео, добро је да имамо шта да представимо посетиоцима, и нашим и оним који нису из општине Врбас. Већ сада планирамо неке нове пројекте и акције и за нас је повећање музејског капацитета веома важно", рекао је Глушац и честитао тиму Градског музеја и Културног центра Врбаса на свему учињеном на промоцији културе и општине Врбас.

Радно време Градског музеја Врбаса од фебруара биће од 08.00 до 18.00 часова свакога радног дана, и од 10.00 до 14.00 часова суботом.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"