"Излет у прозу" осветлио опус Драгомира Дујмова

Другог дана 51. Фестивала поезије младих, у традиционалном програму "Излет у прозу", посетиоци манифестације имали су прилику да упознају српског писца из Будимпеште Драгомира Дујмова. О његовом књижевном опусу говорио је Давид Кецман Дако, песник, прозни писац и есејиста и књижевни критичар, који је написао књигу на тему савремене српске књижевности на тлу Мађарске.

Драгомир Дујмов рођен је 1963. године у Сентешу (Мађарска), а након матуре у некадашњој Српскохрватској гимназији у Будимпешти, дипломирао је 1989. године на Филозофском факултету у Новом Саду, на групи Југословенске књижевности. Од исте године ради као професор у Српској гимназији "Никола Тесла" у Будимпешти. Дујмов припада средњој генерацији српских књижевника у Мађарској. Своју књижевну делатност почео је писањем приповедака, а касније се опробао и у поезији. Своје првенце објављивао је као гимназијалац у Народним новинама, недељнику српске, хрватске и словеначке мањине у Мађарској. Од средине 90-их година 20. века поново пише прозу. Његови романи најчешће се базирају на мало познате, али пресудне историјске догађаје који су битно утицали на живот Срба у Угарској, Аустроугарској монархији и данашњој Мађарској. Драгомир Дујмов је члан Удружења књижевника Србије и Друштва књижевника Војводине.

"Дујмов пише о Србима у Мађарској, људима који живе на овим просторима 300 година, о њиховим страдањима, борбама и опстанку на овим просторима. Пишчеви јунаци су људи из чијих очију провирују снови, људи који негују сету, то су људи са душом, али ипак увек на опрезу, они који сањају отворених очију", рекао је овом приликом, између осталог, Давид Кецман.

Дујмов је до сада објавио збирке песама "Сунце се небом бори", "Немир боја" и "Меридијани", затим збирке приповедака "Згужвано доба", "Превозник тајни" и "Будимске приче", те романе "Бели путеви", "Воз савести" - из којег је читао одломке, "Раскршће", "Време месечарења", "Огледало од зеленог јасписа", "Сабља у језику", "Јесејево стабло" и "Под небом боје пурпура", и броје друге наслове из области есејистике, научно популарне литературе и другог. 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"