Три романа у избору за награду "Златни сунцокрет"

У најужи избор за књижевну награду "Златни сунцокрет" жири је уврстио три романа: "По шумама и горама" Миленка Бодирогића (Орфелин, Нови Сад), "Откако сам купила лабуда" Тање Ступар Трифуновић (Архипелаг, Београд) и "Грозота или..." Слободана Тишме (Чаробна књига, Београд). Награду за најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, објављено у току претходне године, установила је Фабрика уља "Витал" и ове године је додељује по 23. пут.

Према мишљењу жирија, у коме су Драган Јовановић Данилов, Драган Бабић и Владимир Гвозден, књиге које су ушле у најужи избор представљају изузетно успешна остварења и уносе свежину и другачији израз у токове савремене српске књижевности. Сва три романа, по њиховој оцени, су сведена, без вишкова и празног хода, садрже одређену врсту књижевне "лудости" која иступа против свепрожимајућег моралисања и лажне пристојности у српској култури. Ови романи на уверљив начин комбинују иронију и емпатију, они разумеју свет онолико колико се он може разумети, без претераних амбиција литерарних свезналица, а лирски дах вијуга њиховим страницама као неопходни зачин горким темама које се у њима обрађују.

Награда "Златни сунцокрет" је први пут додељена 1996. године песничкој збирци Ивана В. Лалића, а међу добитницима је низ наших најистакнутијих аутора. Одлуку о добитнику жири ће саопштити до краја јануара, а награда, која подразумева диплому и новчани износ, биће уручена у другој половини фебруара у Београду.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"