Одржан Интернационални фестивал свирања на традиционалним инструментима

Врбас је у викенду за нама био домаћин Интернационалног фестивала свирања на традиционалним инструментима. Звуци гајди, гусала, дипли, фрула и других, за један део јавности скоро заборављених инструмената, вратили су многе старије посетиоце фестивала у далеку прошлост када није постојала оволико распрострањена и лако доступна могућност чути музицирање и извођење традиционалних народних песама. Они млађи имали су прилику упознати се са старим инструментима и песмама, чиме је остварен један од главних циљева фестивала – очување традиционалне музике и свирања на старим инструментима са идејом да најмлађи нараштају њихов звук пренесу и на генерације које ће тек доћи.

„Добродошли у Врбас, град традиције и заједништва. Град који је поштујући традицију подигао споменик гуслама. Традиционални инструменти нису само и искључиво средства за стварање музике – тамбурица, гусле, гајде, фрула, крнета, кавал имају и другу улогу; они су преносиоци информација, они су аутентични сведоци људске историје. Хроничари невоља и гласници радости. Музика је одсвирана реч, звуком инструмента оживљена мисао, оживљена емоција. Ови инструменти били су са нама и кад се умирало, и кад се радило, и кад се туговала, и кад се певало. И мада су савремене технологије преузеле кључну улогу у животима савременог човека, јер савремено потискује анахроно, традиционални инструменти успевају да се одрже, да се очувају. Општина Врбас је заједница у којој сложно живи више од 22 нације, свака од њих има своју традицију, културу, своје наслеђе. Данас су овде са нама уметници из целе Србије и региона, зато је овај фестивал значајан. Он ће помоћи да традиционални инструменти и наше културно наслеђе буду сачувани од заборава и захваљујући новим технологијама доживе афирмацију на нов, савремен начин. Због свега овог општина Врбас препознала је и снажно подржала Интернационални фестивал свирања на традиционалним инструментима“, рекла је отварајући манифестацију Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас.

На платоу испред Центра за физичку културу „Драго Јововић“ окупљенима су се представили бројни извођачи из Србије, Хрватске и Црне Горе, а организатори већ за следеће окупљање најављују гостовања традиционалних свирача из многих других држава. 

Стефан Манчић, мастер етно музиколог и уметнички директор Етно академског оркестра из Београда, чији су чланови били специјални гости фестивала у Врбасу, истакао је након наступа да су Врбашани имали прилику да чују најлепше мелодије из целе Србије; од Шумадије и јужне Србије, све до градских мелодија, али најпре и највише традиционалног карактера. „Надам се да је публика уживала. Овакве манифестације веома су важне, посебно данас када младима треба пласирати ову врсту музике и зато нам је било посебно задовољство видети оволико пуно младих особа. Ово је први фестивал овог типа не само у Србији, већ и у делу Балкана, што нам посебно значи, и надам се да ће он постати традиционалан“, рекао је Манчић. 

Фестивал у Врбасу уговором о сарадњи повезан је са представништвом светске организације CIOFF у Србији, која делује под покровитељством UNESCO организације. Покровитељи фестивала били су Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима из региона и општина Врбас.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"