Познати победници 33. Невеновог фестивала деце песника

У Савином Селу одржан је 33. Невенов фестивал деце песника. У конкуренцији скоро 400 радова које је прегледао трочлани жити у саставу Тоде Николетић, председник, и Бранислав Зубовић и Бранко Стевановић, чланови, прву награду освојила је Амфилохија Бикар, ученица 8. разреда ОШ "15. октобар" из Пивница, за песму "Ноћ". Додељене су четири друге награде: Инги Лаћарац, ученици 5. разреда ОШ "Јован Јовановић Змај" из Сремске Каменице, Љубици Раонић, ученици 7. разреда ОШ "Коста Трифковић" из Новог Сада, Маши Родић, ученици 8. разреда ОШ "Васа Чарапић" из Белог Потока, и Тијани Хил, ученици 8. разреда ОШ "Вук Караџић", Београд. Трећу награду добило је пет ученика: Вук Вучетић, 4. разред ОШ "Петар Петровић Његош", Врбас, Дуња Дашић, 5. разред, ОШ "Никола Тесла", Београд, Олгица Станишић, 5. разред ОШ "Бошко Буха", Штрпци, БиХ - Република Српска, Јована Глиџић, 6. разред ОШ "Стефан Немања", Ниш, и Лана Вујтовић, 6. разред ОШ "Бранко Радичевић", Савино Село. Уз десет награђених жири је издвојио и посебним похвалницама наградио још 16 младих аутора чије су се песме посебно издвојиле и зато, уз победнике, објављене у зборнику 33. Невеновог фестивала деце песника "Лирски путић"

Централни програм Невеновог фестивала отворила је Марија Милинић, помоћница председника општине Врбас. "Савино Село је место на ком већ 33 годинe имамо привилегију да чујемо уметнике у настајању и на ком се многи мали песници по први пут упознају са публиком. Општина Врбас радо подржава Фестивал 'Невен', и наставиће да га подржава и у будућности. С поносом могу истаћи да је Врбас град културе, а Фестивал 'Невен' је уз Фестивал поезије младих једна од најважнијих песничких смотри у Војводини и Србији, а однедавно смо добили и Интернационални фестивал свирања на трационалним инструментима. Наравно, то је само део културног стваралаштва које се реализује у општини Врбас и који редовно подржавамо из општинског буџета. Ове године смо за развој културе предвидели близу 100 милиона динара док капиталне инвестиције у изградњу и реконструкцију објеката културе у последње две године достижу пола милијарде динара", истакла је Милинић.

Завршни програм био је прилика и да се песнику Перу Зупцу уручи "Повеља Никола Путић", за укупан допринос стваралаштву за децу, иначе названа по имену оснивача Фестивала и дугогодишњем уреднику листа "Невен". Од ове године установљена је и награда публике "Ново Ћулафић", у знак сећања на још једног културног радника који је свој живот посветио Невеновом фестивалу. Награда је припала Лани Вујтовић из Савиног Села.

"Фестивал траје 33 године и успешно на нове генерације преноси све оно што се догађало кроз њега. Поново је заблистао пуним сјајем после пандемије COVID 19 и у Савином Селу окупили су се песници, деца и одрасли, и један велики песник, песник ветеран - Перо Зубац. Ово је Фестивал који стоји у пет најзначајнијих фестивала дечијег литерарног стваралаштва у Војводини и Србији. Међу гостима је и књижевница Зорица Томовић Деспотов, музичка звездица Ена Гогић из Кикинде, Бане Росић и други уметници. Жири је имао тежак посао, на конкурс је пристигло око 400 радова и за мене је посебно задовољство што смо у зборнику радова под именом 'Лирски путић', који у имену носи алузију на Николу Путића, имали места и за одрасле писце, великане литературе за децу, и за оне који тек почињу и који су овогодишњи финалисти и похваљени. Број финалиста свели смо на десет, они су 'Невенове лирске латице', а додатних 16 похваљених су 'Невенови лирски листићи'. Међу њима су деца песници из Бачке и целе Војводине, али и из Црне Горе, Босне и Херцеговине и других крајева. Сви ми, и старији и млађи, у зборнику имамо по једну песму, а највећи међу нама - Перо Зубац, има три песме, а заслужује посебну књигу. Ова деца песници могу да нас поново науче оно што смо некада знали - како се радовати животу, како без страха бити искрен и како доприносити лепоти света. Учешће на овом Невеновом фестивалу није такмичење, циљ је дати допринос хуманијем животу, циљ је научити децу да расту уз књиге. Ми одгајамо подмладак за велики Фестивал поезије младих у Врбасу", рекао је Стевановић и захвалио на подршци Основној школи "Бранко Радичевић", Културном центру Врбаса, општини Врбас и Министарству културе и информисања.

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"