Писац Владимир Кецмановић добитник "Златног сунцокрета"

Награда "Златни сунцокрет" за најбољу књигу на српском језику у 2022. години, коју додељује Фабрика уља и биљних масти "Витал", припала је писцу Владимиру Кецмановићу за роман "Кад ђаволи полете", у издању Лагуне, саопштено је данас из врбаске компаније.

Кецмановићев роман изабран је већином гласова чланова жирија Драгана Јовановића Данилова и Владимира Гвоздена, док се Драган Бабић определио за наслов "Клара, Клариса" Маријане Чанак, каже се у саопштењу. У конкуренцији су били поема "А хтела сам" Маје Солар, песничка збирка "Филателист" Небојше Лапчевића и роман "Астал тиш риба фриш. Живот песника: политикал нигредо" Слободана Тишме.

"Роман 'Кад ђаволи полете' издваја се због смелости да се отисне у сфере врло сложених питања структура и вредности нашег света у којем су улоге унапред расподељене, а одговорности, по лажној али делотворној нужности, увек или превише често пребачене на погрешне адресе", оценио је жири. Кроз врло занимљиву наративну оптику у којој главни јунак романа не проговара, Владимир Кецмановић је одрешио "ђаволе", гротескно-реалистичке ликове савременог, загушљивог света чија је безобзирност управо онолико велика колико често се они позивају на "морал", односно на властиту "безгрешност", задобијену захваљујући неконтролисаној похлепи за новцем и влашћу.

Награда "Златни сунцокрет" за књигу године, позната у јавности као "Виталова" награда, додељује се 26. пут, а међу досадашњим добитницима су Иван В. Лалић, Рајко Петров Ного, Радослав Петковић, Милован Данојлић, Давид Албахари, Драгослав Михаиловић, Владимир Тасић, Горан Петровић, Слободан Владушић, Угљеша Шајтинац, Драго Кекановић, Светлана Слапшак, Тања Ступар Трифуновић, Енес Халиловић и Драган Великић. Прошлогодишња добитница је Милица Вучковић за роман "Смртни исход атлетских повреда".

Награда, која подразумева диплому и новчани износ, биће уручена крајем фебруара месеца у Београду.

КУЛТУРА

У уторак отварање изложбе графика "Из дубине"

23. мар 2023. КУЛТУРА

У уторак отварање изложбе графика "Из дубине"

Ликовна галерија Културног центра Врбас организоваће у ут...

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

20. мар 2023. КУЛТУРА

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

Невенов фестивал деце песника у Савином Селу расписао је ...

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

13. мар 2023. КУЛТУРА

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш", ра...

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

26. феб 2023. КУЛТУРА

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

Наступ Фолклорног ансамбла Културног центра Врбаса био је...

Нове награде за Веселина Милићевића

22. феб 2023. КУЛТУРА

Нове награде за Веселина Милићевића

Веселин Милићевић, сатиричар, афористичар и песник за дец...