Завршен 34. Невенов фестивал деце песника

Искра Ђуришић, ученица Основне школе "Јован Јовановић Змај" из Смедерева, добитница је прве награде 34. Невеновог фестивала деце песника, који је одржан у Савином Селу. Четири друге и пет трећих награда поделили су остали овогодишњи финалисти - Јована Чаркић из Вршца, Каја Добрић и Мерјем Тутић из Новог Пазара, Ленка Смиљанић из Чајетине, Емил Бећировић из Пријепоља, Данило Стаменковић из Врања, Дуња Бацетић из Ужица, Хана Декић из Бачког Брега и Никола Јеж из Новог Сада, док је још 16 младих књижевника добило похвале жирија и њихови радови објављени су у фестивалском зборнику. Ове одлуке донео је жири у саставу Бранислав Стевановић, Тоде Николетић и Бранислав Зубовић.

Дводневни програм фестивала посебно занимљивим учинили су бројни специјални гости, писци, музичари - Урош Петровић, Бојана Ступар, Горан Новаков, Бранимир Росић, креативни денс студио Врбас, Наташа Бабић, хорови "Мале пчелице" и школе домаћина, Јана и Елена Црномакрковић и други уметници. 

"Тридесет и четири бисера на ђердану нанизао је Невенов фестивал. Много лирских пупољака из свих крајева старе Југославије цветало је у нашем Савином Селу. Најтананије, најискреније и најемотивније осећаје душе кроз песничко перо дочарале су генерације и генерације оних који и данас остављају озбиљан књижевни траг за песничке нараштаје који тек стасавају. У основној школи која носи име Бранка Радичевића фестивал и није могао ићи у неком другачијем смеру. Свако ко је имао привилегију да упозна идејног творца Невеновог фестивала, професора Николу Путића, богат је сазнањем да је живео у његовом времену. Моје богатство тим веће јер сам и сама прве стихове писала на његову задату тему управо у овој школи. Фестивал је омогућио да се за наше мало Савино Село и малу локалну заједницу чује и ван граница наше државе. Захваљујући Невеновом фестивалу постали смо мало место у срцу Војводине у ком најискреније дечије перо бележи риме које сигурно наслеђују великог чика Јову Змаја, Ршума, Десанку и друге великане наше поезије. И сваке године када би пролеће расцветало своје прве веснике, цветали су и најлепши дечији стихови у Савином Селу. Трагови детињства, наших размишљања, емоција и догађаја остали су записани у најлепшим зборницима овог фестивала. Општина Врбас једна је од најбогатијих када су културне манифестације у питању. Када говоримо о том богатству са посебном пажњом се прича о Фестивалу поезије младих, који живи нешто више од пола века, и Невеновом фестивалу. Желимо да у годинама које следе уживамо у песничким вечерима наших данашњих финалиста, похваљених али и свих других који су слали редове путем конкурса, желимо да овај фестивал расте и живи. Његова адреса биће увек тамо где је и рођен, у његовој школи, у његовом Савином Селу. Бескрајно хвала свима који га чувају, негују, развијају и омогућавају да сутрашње лектире и читанке можда буду богатије стиховима наших данашњих финалиста. Општина Врбас као свих претходних година биће подршка и ветар у леђа да овакве и сличне манифестације чувају своју традицију", рекла је приликом отварања манифестације Јована Вујтовић, помоћница председника општине Врбас.

Ове године специјални гост Невеновог фестивала био је Урош Петровић, писац за децу, коме је уручена повеља "Путић", која се додељује у знак сећања на професора Николу Путића.

"Заиста ми је част што сам добитник повеље 'Путић'. Зачудо, први пут сам на Невеновом фестивалу и, ето, одмах сам стигао једним лепим поводом. Наравно, моја награда није толико важна колико награде које су добила деца из свих крајева у којим се говори наш језик. Оно што знам и за шта се борим јесте да је бављење децом нешто најсмисленије. Дакле, људи су данас мало пореметили приоритете и онда раде многе ствари не схватајући да у сваком тренутку не постоји много шта паметније него да се бавиш децом, својом или туђом. На крају, знамо да деца која читају  у раном узрасту имају за трећину већа достигнућа у школовања, а сигуран сам да код деце која стварају књижевност, тај однос јеш је и већи. Зато мислим да Невенов фестивал деце песника, као и остали фестивали за дечије стваралаштво, су последње оазе и светионици којим треба да се окренемо, посебно у временима која су, нажалост, смутна и збуњујућа за већину родитеља. Позвао бих све који имају прилику да охрабре децу, да их подстакну и надахну да стварају, да пишу, да се баве лепим и паметним стварима, да то и учине, јер без тога нема нам опстанка".

Члан жирија Тоде Николетић са задовољством је открио да је у односу на претходну годину на Невенов конкурс стигло чак 100 радова више, укупно 500, што, како је рекао, увек улива наду за будућност.

"Ако желимо да ревитализујемо друштво у културном смислу, онда не постоји бољи начин од рада са децом, а Невеном фестиавлто доказује већ 34 године. Боримо се за права деце, пре свега за њихову инвентивност, даровитост, посебност које носе са собом, и то је начин како можемо све мењати на боље. Овај фестивал окупио је не само децу ствараоце већ и најзначајније писце, што је веома важно, и стало нам је до тога да чувамо сећање на оне писце који заслужују и који си идентитет ове средине, али и да стварамо нове. Када их све заједно удружимо у ту причу добијемо један празник као што је био овај данас у Савином Селу. Веома је важно да тај празник траје, посебно у овом времену посртања и бруталности које нам се нуде као стил живота. Ми поправљамо људске низбрдице и ово је најбољи начин да сви удружени, општина Врбас, Културни центар Врбаса, Основна школа 'Бранко Радичевић', Невенов фести и децу ставимо у први план, да људи не добијају само ружне вести већ да осете лепе вибрације. Жири је заиста имао компелксан задатак одбарати од 500 радова оне најуспешније. Поново су се истакла она деца која су већ неприкосновени владари на литерарним сценама широм Балкана... Сву децу треба ободрити да наставе са радом и будите сигурни да ћемо у будућности добити доброг човека, не мора бити књижевник", рекао је Николетић.

Награде најбољима уручили су Рахман Тигањ, директор ОШ "Бранко Радичевић", и Бојан Периз, директор Културног центра Врбаса.

 

 


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"