"Музеј као инспирација" - отворена изложба фотографија

У Градском музеју Културног центра Врбаса отворена је изложба фотографија пристиглих на традиционални конкурс "Музеј као инспирација", који је овогодишњу тему насловио "Ликовност и фотогеничност". И овај културни садржај део је програма "Јожеф Пехан - век после", којим је током целе 2022. године, када је конкурс расписан, обележавана 100. годишњица од смрти великог сликара, свестраног уметника који је у Врбасу имао и фото студио и бавио се фотографијом.

Конкурс "Музеј као инспирација" покренут је 2008. године и до сада је оргаизовано 12 позива и 12 изложби. Ове године на конкурс је пристигло 228 фотографија које послало 38 аутора, а на изложби се могу видети 93 рада 30 аутора. Жири који је бирао фотографије чинили су: Миленко Радованов, Силвија Вулановић и Милан Ж. Коњевић. 

"Захваљујући ентузијазму и уложеном труду запоследних у Градском музеју Културног центра Врбаса, изложбе фотографија се организују од 2008. године са све већим успехом, процењујући њихов квалитет у односу на изложене радове, организацију и опремање. Изложба фотографија 'Ликовност и фотогеничност' је 12. по реду и тема изложбе је инспирисана креативним радом Јожефа Пехана, који је својим уметничким деловањем оставио значајан траг на друштвени живот не само Врбаса, већ и на много шири културни простор. У периоду од почетка организовања изложби фотографија до данас, били смо сведоци креативног развоја појединих аутора који су слали своје радове на конкурсе, а под утицајем аутора који су већ афирмисани на том пољу. Интерес културних радника јесте да подрже овакве и сличне манифестације и да их организују у срединама у којима делују", рекао је приликом отварања изложбе Миленко Радованов, члан жирија.

Прву награду овогодишњег конкурса добио је Ненад Боројевић за фотографију Гледам у њега и видим себе, друга награда припала је Слађани Радовановић - фотографија Readhead, а трећа Милану Марковићу - фотографија Време за цигарету.

Посетиоци изложбе имали су прилику да присуствују концерту џез и блуз бенда НС БУГИ БАНДА.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"