Отворена изложба слика Мартина Јонаша

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отварена је изложба слика Мартина Јонаша, уметника који се сматра родоначелником наивног сликарства.

Мартин Јонаш (1924 - 1996), живео је и стварао у Ковачици. "Његова платна обојена су посебном сликарском филозофијом. Тежачки живот сељака представља са хипертрофираним екстремитетима људи, по чему постаје препознатљив и признат у свету наиве. Поред сликара Јана Сокола, насликао прву слику у духу наиве у Ковачици 1953. године. Сликао је уља на платну, правио цртеже, линорезе, дуборезе. Највише је сликао жанр мотив, али у његовом богатом стваралачком опусу налазимо и портрете, ведуте, анималистичке мотиве, фигуре као и пејзаже. Један је од најпознатијих сликара наивне уметности са ових простора. Био је члан Галерије наивне уметности од 1952. године".

О изложби у Врбасу говорили су представници Удружења "Наива арт култ" - Марија Распир, потпредседница удружења и сликарка, и Бошко Недељков, председник Удружења и колекционар. У име домаћина, Ликовне галерије КЦ Врбаса, присутне љубитеље наиве поздравила је Исидора Миљанић, мастер вајарства.

Изложба је отворене до 21. маја.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"